Zafirović: Završen prvi krug razgovora srpskih lidera

Za vikend održan prvi krug konsultacija srpskih lidera, bez konkretnog dogovora. Za dve nedelje trebalo bi da se zna koliko su politički lideri spremni na dogovor

BUJANOVAC, 25. januar 2016. (Bujanovačke) – U subotu i nedelju, na inicijativu SNS, u prostotijama te stranke održan je prvi krug konsultacija predstavnika stranaka koje okupljaju Srbe o zajedničkom učešću na izborima.

Sa domaćinima, koje su prestavljali predsednik odbora Nenad Mitrović, i potpredsednici Nenad Zafirović, Dejan Mihajlović i dalibor Kostić, u subotu su razgovarali predstavnici SPS-a, PUPS-a, Pokreta socijalista i GG Trajko Trajković, a u nedelju SDS, DSS, SRS i GG Stojanča Arsić.

Prema rečima Nenada Zafirovića, na sastanak su pozvani predstavnici svih partija, a nije se odazvao jedino predstavnik Jedinstvene Srbije.

 

Zafirović objašnjava da će novi sastanak biti održan za dve nedelje, a za to vreme analiziraće se sve ono što je prezentovano tokom vikenda, kako bi se utvrdilo u kojoj meri su politički akteri spremni za dogovor i kompromis.

-Obzirom da je svaka grupacija imala „termin“ za konsultacije, ideja je bila da se u krajnje otvorenim razgovorima, bez opterećenja i pritisaka drugih aktera, obezbedi mogućnost  da se prezentuje viđenje trenutne sitacije kao i vizija i ideje kako da se zajedničkom borbom dođe do zajedničkog cilja. Rezultati analiza bi trebalo da nam pokažu u kojoj meri smo blizu „zoni dogovaranja“, u kojoj meri postoji „kapacitet“, da se konačno sa  koncepta političkog „uspeha“, pređe na koncept  programa i projekta, koji nas sigurno i jedino može dovesti do boljitka za sve građane – kaže Zafirović.

 

Bujanovačke su već pisale o problemima koji postoje u formiranju zajedničke liste koja bi okupila srpske stranke, a prema rečima pojedinih aktera najveći problem je u prevelikim apetitima pojedinaca, kao i u nemogućnosti dogovora u raspodeli funkcija posle izbora.

U sadašnjem parlamentu sve srpske stranke imaju 11 odbornika i na vlasti su sa dve albanske partije, DP i PDP.
10 thoughts on “Zafirović: Završen prvi krug razgovora srpskih lidera

 1. ALEKSANDAR D. POPOVIC

  Нама није то циљ. Ваш циљ треба да буде предлог одговарајућих људи који ће заступати ваше интересе за бољи суживот срба у Бујановцу. То се може постићи утврђиванјем реалне структуре становништва ванредним пописом, онда пречишћавањем бирачких спискова, (а не да на бирачким списковима има за преко 3000 бирача више него што у општини има становника), добрим изласком на биралишта и на крају расподелом руководећих функција у локалним јавним предузећима у складу са структуром становништва. За то се морају залагати они који буду изабрани. А сада у општини има око 12 или 13 локалних институција од чега је само у дечјем вртићу на челу србин.

  Reply
 2. Pera

  Aleksandre, da rezimiramo – trebalo bi da na listi umesto mog partijskog druga, koga, usput, smatram kvalitetnom i obrazovanom osobom, bude neko na Vaš predlog? …

  Reply
 3. ALEKSANDAR D. POPOVIC

  Na dogovoru se ne vidi da su u njemu ucestvovale i druga udruzenja gradjana kao sto su Pokret za Bujanovac, Srpsko narodno vece koje je osnovano jos pre pet godina, kao ni Odbor za ljudska prava srba u Bujanovcu. To su udruzenja koja su dosada jedina podnela Srupstini Srbije; prethodnoj, kao i sadasnjoj Vladi Srbije Peticiju sa 7.000 potpisa garadjana za resavanje medjunacionalnih odnosa u opstini Bujanovac, na koju, nazalost ni posle 7 godina nisu dobijeni odgovori. Stice se utisak da se navedene stranke bore za sto bolju svoju poziciju, a da su problemi gradjana zapostavljeni. Vodite racuna narod glasa, a njega je vise od partiskih drugova, i narod zeli da su bolji medjunacionalni odnosi i ocekuje bolji zivot. Na primeru pitanja strukture stanovnistva u optini, koji je neresen od 1991 godine, vec se struktura utvrdjuje procenama. Po poslednjoj izvrsenoj u 2015. je navedeno da u optini ima 38.300 gradjana (bez utvrdjivanja strukture???). Medjutim, zvanicnim dopisom Ministarstva drzavne uprave i lokalne samouprave br. 038-070-0070/2015-02 od 13. 11.2015 god. POKRET ZA OPSTINU BUJANOVAC, ODBOR ZA LJUDSKA PRAVA SRBA I ZAVICAJNI KLUB BUJANOVCANA U BEOGRADU su obavesteni da je u jedinstveni biracki spisak za opstinu Bujanovac upisano je 41.957 biraca.(uzgred broj biraca se konstantno povecava sa 34.500 u 2002.; na 36.500 u 2008. i na 39.024 u 2012. Gospodo dok se ova anomalija ne resi, srbi ce uvek biti u podredjenom polozaju. To je osnovno pitanje i MORA resiti pre izbora. Samo ISTINA obezbedjuje miran medjunacionalni zivot u opstini.

  Reply
  1. Dokoni

   Jednom ste pomenuli da ste clan ZAVICAJNOG KLUBA BUJANOVCANA U BEOGRADU, sto logicno navodi na zakljucak da zivite u Beogradu. Licemerno je deliti lekcije iz Beograda nama koji zivimo ovde. Ako ste vec otisli iz Bujanovca nemojte sada nama pametovati sta je valjalo i sta bi trebalo uraditi. Kad vec spominjete udruzenja, bilo bi lepo da obavestite ovdasnju javnost, ko su clanovi tih udruzenja?

   Reply
   1. Milan

    Pa konta čovek da ako vam kapu kroje ovi iz Krševice, Trgovišta i Klenika, što da i on iz Beograda ne udari koji šav. Ne c’est pas?

    Reply
  2. Pera

   Aleksandre, ukoliko pomenute organizacije ne učestvuju na izborima, nije mi jasno o čemu bi se sa njima razgovaralo i pregovaralo? Ako hoće da urade nešto korisno za Bujanovac, neka pokušaju preko domaćih i stranih institucija…

   Reply
   1. ALEKSANDAR D. POPOVIC

    Dokoni, Vama treba da je vazno sta on pise, da li je to tacno i istina ili nije, a ne ko to pise. Ne trazite dlaku u jajetu, nego proveravajte to sto tu pise ako hocete pravdu i istinu. A vi dokoni necete mnogo pomoci.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *