Vučić u BAT: Mi smo srećni kada vi zarađujete više

Srbija je najbolje mesto i dobro ste izabrali. Kad to kažem, pošteno govorim i iz vašeg ugla, ovde ćete više da zaradite –  rekao je Vučić i napomenuo da zahvaljujući novom pogonu i industriji te kompanije država dobija više od 100 miliona evra godišnje u budžetu

VRANJE, BUJANOVAC, 10. maj 2016. (Tekst i foto: Tanjug) – Nova proizvodna linija najvećeg britanskog investitora u Srbiji, kompanije Britiš-amerikan tobako (BAT), svečano je otvorena u Vranju.

U rad ju je pustio premijer Aleksandar Vučić, a otvaranjem pogona vrednog pet miliona evra, kompanija BAT je za 40 odsto uvećala svoje kapacitete i postala proizvodni centar zemalja članica CEFTA sporazuma.

Vučić se zahvalio komaniji „Britiš-amerikan tobako“ što je proizvodni pogon preselila iz Hrvatske u Vranje, uz poruku da je Srbija najbolje mesto za ulaganje.

„Srbija je najbolje mesto i dobro ste izabrali. Kad to kažem, pošteno govorim i iz vašeg ugla, ovde ćete više da zaradite…“, rekao je Vučić i napomenuo da zahvaljujući novom pogonu i industriji te kompanije država dobija više od 100 miliona evra godišnje u budžetu.

To je, napomenuo je, ogroman novac za vladu, državu i građane.

„Na tome smo izuzetno zahvalni i zato ćemo da vidimo šta još možemo da uradimo kako bismo mogli da od vas još više uzimali za škole, bolnice… Mi smo srećni kada vi zarađujete više“, rekao je Vučić.

Poručio je i da će država da poboljša borbu protiv šverca duvana i da vidi kako može još da pomogne toj kompaniji.

Dodao je da nije zadovoljan onim što je država uradila za tu kompaniju i kompletnu duvansku industriju, navodeći da je bila mnogo posvećenija 2015. godine borbi protiv šverca cigareta.

„Moraćemo tu borbu da ojačamo, to mora biti permanentna bitka, a ne borba koja će trajati mesec-dva-tri. U najkraćem periodu očekujte bolje rezultate“, rekao je Vučić.

Vučić se pre obilaska i puštanja pogona u rad sastao s top-menadžmentom kompanije, s kojim je razgovarao o budućim planovima BAT u Srbiji.

Britiš-amerikan tobako je posle uspešne privatizacije jedne od najuglednijih domaćih duvanskih fabrika postao jedan od najznačajnijih stranih investitora u Srbiji.

Od dolaska na domaće tržište, kompanija je u budžet Republike Srbije uplatila više od milijardu evra, dok je direktna investicija iznosila više od 200 miliona evra, od čega je 120 miliona evra uloženo u kupovinu i modernizaciju fabrike u Vranju.

Kompanija BAT osnovana je 1902. i vodeća je multinacionalna duvanska kompanija na svetu saviše od 200 brendova i prisutna je na skoro svim tržištima, gde zapošljava oko 58.000 radnika.

U 2015. BAT je prodao 663 milijarde cigareta proizvedenih u 44 fabrike, u 41 zemlji širom sveta.

Prošle godine ostvario je ukupan prihod od 41 milijarde funti, od čega je gotovo 30 milijardi funti uloženo u budžete država širom sveta, dok operativni profit kompanije iznosi 4,5 milijardi funti.

Pored premijera, svečanosti su prisustvovali visoki predstavnici kompanije, regionalni direktor za Zapadnu Evropu Nareš Seti, generalni direktor za Centralnu Evropu Ričard Vidman, generalni direktor za Srbiju i Crnu Goru Tanos Trimis, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, kao i brojni predstavnici privrednog i javnog života Srbije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *