Srbi proslavili Svetu Jelenu u Velikom Trnovcu (Foto)

VELIKI TRNOVAC, BUJANOVAC, 3. jun 2016. – Bujanovački Srbi i vernici, njih oko dve stotine, obeležili su danas praznik Svete Jelene u crkvi Cara Konstantina i Carice Jelene u Velikom Trnovcu.

svjelena2

Ovogodišnjni kumovi, Boban Nakić, zaposlen u Tužilaštvu i Dejan Menković, sudski izvršitelj, za svoje goste i sve koji su se zatekli u ovom hramu, priredili su tradicionalno bogatu sofru.

pahomijesvejelena1

Liturgiju je služio episkop vranjski Pahomije sa sveštenstvom.

Prema podacima sa portala „Istorijska biblioteka“, Flavija Julija Helena,  poznatija samo kao carica Helena (Jelena) ili sveta Jelena (rođena oko 249, umrla oko 329), bila je majka rimskog cara Konstantina I Velikog. Po tradiciji, nastaloj već u 4. veku, Helena je u Jerusalemu pronašla jednu od najvećih hrišćanskih relikvija, Časni krst, pa se zbog toga poštuje kao svetica, kako u rimokatoličkoj, tako i u pravoslavnoj crkvi.

 

Helena je rodila Konstantina 27. februara 271. ili 273. u Naisu (današnjem Nišu), gradu u Konstancijevom rodnom kraju gde su se roditelji budućeg cara možda trajno nastanili. Najzad, znamo i da su Konstancije i Helena sve do 289. godine živeli zajedno, što ukazuje na stabilnost njihove veze. Kao pretorijanski prefekt Dioklecijanovog savladara, avgusta Maksimijana Herkulija, Konstancije se 289, radi daljeg napredovanja u karijeri, rastao od Helene i oženio carevom ćerkom (ili pastorkom) Teodorom. Zatim je 293. poslat u Galiju kao Maksimijanov savladar u rangu cezara, dok je njegov dvadesetogodišnji sin Konstantin upućen na Dioklecijanov dvor u Nikomediji. Šta se sa Helenom dešavalo posle 289. izvori nisu zabeležili.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *