Regata Bujanovac-Varvarin: Plovna Južna i Tužna Morava

Regata na putu dugom 260 kilometara prolazi kroz kroz Vranje, Vladičin Han, Leskovac, Gadžin Han, Doljevac, Niš, Aleksinac, Stalać, pa sve do Varvarina

BUJANOVAC, 6. maj 2016. – Niko do sada nije plovio čitavim tokom Južne Morave, od Bujanovca pa do spajanja sa Zapadnom do Stalaća. Pokušaće to da učini desetak ekipa sa po 12 članova, u ekspediciji čiji je početak najavljen za 17. jul a trebalo bi da traje osam dana.

IMG_0688

IMG_0682

Regata na putu dugom 260 kilometara prolazi kroz kroz Vranje, Vladičin Han, Leskovac, Vlasotince, Gadžin Han, Doljevac, Niš, Aleksinac, Stalać, pa sve do Varvarina.

Organizator ovog jedinstvenog događaja je vranjski Odred izviđača „Zavičaj 1093“, čiji predsednik Jovan Kocevski kaže da je cilj čitave priče proceniti ekološko stanje reke, upozoriti na kritične tačke od izlivanja i erozije i skrenuti pažnju na gomile otpada koji se valja ovom rekom.

IMG_0679

Srboljuba Pešića iz Kluba ekstremnih sportova “Ikstrim“ iz Vranja je pre nekoliko godina snimio film „Tužna Morava“ o uništavanje reke otpadom, a danas, nekoliko godina kasnije, evidentno je da se ništa nije promenilo (vidi fotografije)

Jovan Kocevski objašnjava da će prikupljeni podaci sa plovidbe biti dostavljeni Ministarstvu odbrane, koje je obezbedilo neophodnu opremu za ovaj poduhvat, među kojom su i čamci sa takozvanim „nultim gazom“.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *