Obrazovanje na albanskom: 500 razglednica za ministra

U okviru ove akcije je u pešačkoj zoni postavljen štand na kome su građani, na specijalno urađenim razglednicama, pisali poruke i zahteve Ministarstvu prosvete. Ispisano je preko 500 razglednica koje su poslate na adresu Ministarstva
BUJANOVAC, 14. jul 2016. – Odbor za ljudska prava je u sredu u Bujanovcu, u okviru projekta „Jačanje stabilnosti na jugu Srbije kroz integraciju albanske nacionalne manjine“, odrzao uličnu akciju na temu „Obrazovanje na jezicima manjina“.
knjige odbor1
U okviru ove akcije je u pešačkoj zoni postavljen štand na kome su građani, na specijalno urađenim razglednicama, pisali poruke i zahteve Ministarstvu prosvete. Ispisano je preko 500 razglednica koje su poslate na adresu Ministarstva.
Na razglednicama se nalazi slika knjiga na albanskom, koja simbolično podseća na nerešen problem udžbenika na ovom jeziku.
Na osnovu istraživanja koje je Odbor za ljudska prava sproveo početkom godine, značajno je da se procedure odobravanja udžbenika ekspeditivno sprovode kao i da se kod procedure za dozvole uvoza stranih udžbenika smanje birokratske procedure.
 Do sada je, na osnovu istrazivanja, 63 udžbenika za osnovne škole na albanskom jeziku odobreno za objavljivanje, od čega 45 knjiga i 18 radnih sveski. Broj udžbenika na albanskom jeziku za srednje škole koji nedostaje je 140. Projekat se sprovodi uz finansijsku pomoć Мinistarstva spoljnih poslova Švajcarske.



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *