Musliju: Srbi se plaše svoje istorije

Nije mi jasno odakle onakve reakcije iz Niša, kada je on spasao Niš od turskih osvajača. On je baš u Nišu, zajedno sa Srbima, započeo borbu za slobodu Balkana. Dakle, ne Albanci, već Srbi bi trebalo da traže da se njemu podigne spomenik u Nišu

BUJANOVAC, 21. jul 2016. – (Bujanovačke, Vranjske) – Srbi se plaše istorijskih činjenica. Oni znaju da su sve do 1878. Albanci živeli na prostorima do Niša, da bi te godine bili proterani sa svojih ognjišta. Zato je od Berlinskog kongresa naovamo, malo Albanaca koji žive u Vranju, Nišu i drugim gradovima – rekao je za nedeljnik Vranjske Jonuz Musliju, predsednik SO Bujanovac.

Musliju, koji je i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca, zapitao se i otkuda žestoke reakcije iz Niša na njegovu ideju da se Skenderbegu podigne spomenik u tom gradu posle odluke albanske većine u SO Bujanovac da se Karađorđev trg preimenuje u Skenderbegov, o čemu konačnu reč treba da da resorno Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Nije mi jasno odakle onakve reakcije iz Niša, kada je on spasao Niš od turskih osvajača. On je baš u Nišu, zajedno sa Srbima, započeo borbu za slobodu Balkana. Dakle, ne Albanci, već Srbi bi trebalo da traže da se njemu podigne spomenik u Nišu – rekao je Musliju.

On je naglasio da se radi o njegovoj ličnoj inicijativi koju još nigde nije zvanično predložio.

–  To je samo bila moja početna inicijativa, kojom sam hteo da čujem reakcije, a one su bile jako oštre, čak neumesne. Sačekaću malo pa ćemo videti da to bude i zvanična inicijativa – objasnio je Musliju.

Na pitanje da li mu je poznato da u istorijskim udžbenicima piše da je Skenderbeg Srbin, Musliju se najpre nasmejao:

Hahaha! Pa, to je smešno. Valjda je jedna istorija, a ona zna samo jednu činjenicu – da je Skenderbeg Albanac. Vrlo dobro je u istoriji poznato gde je on rođen, kada je rođen, gde je živeo, šta je za života radio i gde je umro. Uostalom, zašto je on na kraju života otišao u Albaniju, a ne u Niš, Beograd, Pančevo…

Situacija je bila stabilna i pre 2000. godine. I danas je stabilna. Ono što je bilo između Srba i Albanaca, mislim na borbu 2000. godine, nije bilo upereno od strane jednih na druge. Sve ono zlo koje se ovde desilo proizvela je vlast u Beogradu, kako ovde na jugu, tako i na Kosovu

Na pitanje da li se može sada očekivati njegova inicijativa o izgradnji spomenika Voždu Karađorđu u Prištini ili Gnjilanu, Musliju je odgovorio da „to nije sporno“:

Danas na Kosovu imamo tih primera izgradnje spomenika, u Gračanici, Mitrovici… Postavlja se jedno drugo pitanje: ako su Srbi i Vlada Srbije toliko tolerantni, zašto nisu dozvolili spomenik pripadnicima OVPMB u Preševu, nego su ga uklonili silom sa onoliko mašina i žandarma. Ti podaci se mogu ukloniti silom sa zemlje, ali ne mogu iz istorije. Istorijski događaji su zbog toga da poštuju – rekao je Musliju i dodao da svaki narod mora da poštuje svoje heroje.

Musliju je situaciju na jugu Srbije ocenio kao stabilnu, naglasivši da su za sve međuetničke nesporazume odgovorne vlasti u Beogradu.

Situacija je bila stabilna i pre 2000. godine. I danas je stabilna. Ono što je bilo između Srba i Albanaca, mislim na borbu 2000. godine, nije bilo upereno od strane jednih na druge. Sve ono zlo koje se ovde desilo proizvela je vlast u Beogradu, kako ovde na jugu, tako i na Kosovu. Ponavljam, naši odnosi ovde, uz sve sitne probleme, danas su jako dobri – rekao je Musliju i dodao da pojedinci u srpskoj vlasti i danas žive u 90-im godinama prošlog veka i „ne mogu da se oslobode tog vremena i Miloševićeve politike“.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *