fbpx

EU finansira unapređenje rodne ravnopravnosti

BUJANOVAC, 16. septembar 2016. – Razvojni program Evropski PROGRES objavio je javni poziv za podršku lokalnim mehanizmima za rodnu ravnopravnost (MMR) kroz dodelu bespovratnih sredstava.

Evropska unija i Vlada Švajcarske će u lokalnim samoupravama sa 75.000 evra podržati do 25 projekata koji će doprineti poboljšanju društvenog položaja žena, njihovom ekonomskom osnaživanju i većem učešću u odlučivanju, ali koji će i promovisati Evropsku povelju o ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnom nivou i uvođenje rodno odgovornog budžetiranja.

Evropska unija i Vlada Švajcarske pružaju kontinuiranu podršku unapređenju rodne ravnopravnosti, te su tako u prethodnom periodu preko Evropskog PROGRESa pomogle da sve 34 programske opštine osnuju i osnaže lokalne mehanizme za rodnu ravnopravnost.

Kao i da lokalne samouprave usvoje ili ažuriraju relevantne Lokalne akcione planove – istakao je Grem Tindal, menadžer programa Evropski PROGRES.

Pravo učešća na konkursu imaju samo MMR-ovi iz 34 programske opštine koji imaju usvojen i validan Lokalni akcioni plan za rodnu ravnopravnost.

Vrednost granta dodeljenog svakom MRR-u, iznosiće najmanje 1.500 a najviše 3.000 evra.

Naš je cilj da lokalni mehanizmi budu aktivni i sposobni da se zalažu za pitanja rodne ravnopravnosti.

Kroz ovaj poziv pružiće im se mogućnost da primene znanja i veštine koje su stekli i da dodatno afirmišu svoju ulogu u okviru lokalnih samouprava, te da ostvare vidne rezultate koji će doprineti unapređenju položaja žena – kazala je Ana Nedeljković, menadžerka sektora za dobro upravljanje i socijalnu uključenost u okviru programa Evropski PROGRES.

Rok za dostavljanje predloga projekata je 10. oktobar 2016. godine, a više informacija o samom pozivu, kao i dokumentacija za prijavljivanje dostupne su na veb sajtu Evropskog PROGRES-a http://www.europeanprogres.org/pozivi/sr/

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *