EU Progres: Donacija za bujanovačke Romkinje

Projekti, za koje je opredeljena ukupna podrška u visini od 150.000 evra usmereni su na sprovođenje mera iz Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period 2016-2025. u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, stanovanja, socijalne i zdravstvene zaštite i bezbednosti

BUJANOVAC, 27. septembar 2016. (foto ilustracija: bujanovački Romi) – Projekat „Osnaživanje Romkinja iz Bujanovca za veće zapošljavanje“ Udruženja Romkinja iz Bujanovca Evropska unija i Vlada Švajcarske podržali su sa 8.150 evra.

Evropska unija i Vlada Švajcarske, preko razvojnog programa Evropski PROGRES, podržaće ukupno šesnaest projekata organizacija civilnog društva koji će doprineti unapređenju položaja romske zajednice u 34 programske opštine na jugoistoku i jugozapadu zemlje.

Projekti, za koje je opredeljena ukupna podrška u visini od 150.000 evra usmereni su na sprovođenje mera iz Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period 2016-2025. u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, stanovanja, socijalne i zdravstvene zaštite i bezbednosti.

romi

inkluzija Roma i u obrazovanju (foto: vranje.org.rs)

Evropska unija i Vlada Švajcarske podržale su romsku zajednicu da se aktivno uključi u iniciranje i sprovođenje mera iz Strategije zato što verujemo da je dosledna primena ovog važnog dokumenta najbolji način da se ostvare vidljivi pomaci i unapredi društveno-ekonomski položaj romske zajednice na lokalu – rekao je Grem Tindal, menadžer Evropskog PROGRESa.

– Odobreni projekti će prvenstveno doprineti ekonomskom osnaživanju i zapošljavanju Roma i Romkinja, unapređenju njihovog zdravlja i bezbednosti, posebno zaštiti od požara koji su česti u romskim naseljima.

Na ovaj način pomažemo romskim organizacijama, posebno onim koje rade na lokalu, da realizuju ideje koje će doprineti smanjenju nejednakosti i siromaštva romske zajednice koja je jedna od najugroženijih grupa u Srbiji – navela je Ana Nedeljković, menadžerka Sektora za dobro upravljanje i socijalnu uključenost u okviru programa Evropski PROGRES.

U Pčinjskom okrugu odobreni su projekti „Osnaživanje nezaposlenih Roma kroz vatrogasnu obuku…“ Dobrovoljnog vatrogasnog društva Omladinci u Vranju sa 10.000 evra; „Podrška romskoj deci da održe kontiunuitet u obrazovanju Udruženja Bakija Bakić u Vranju sa 9.850 evra; „Karavan zdravlja“ Asocijacije zdravstvenih radnika romske nacionalnosti u Vranju, Vladičinom Hanu, Surdulici, Prokuplju i Leskovcu sa 9.800 evra.

Sredstva je dobio i projekat „Zajedno do boljeg života“ Udruženja Optimist u Bosilegradu (unapređenje uslova stanovanja kroz legalizaciju) sa 9.800 evra, te „Romski obrazovni inkubator“ (edukativni sadržaji za decu u školama) udruženja Roma intelektualaca u Vladičinom Hanu sa 9.200 evra.

 

Projekti će početi da se realizuju u septembru i oktobru 2016. godine.

Lista odobrenih projekata je dostupna na vebsajtu Evropskog PROGRES-a

http://www.europeanprogres.org/rezultati/sr/

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *