Baza Jug, vojna vežba „Stena“: I heliodrom, i pomoć meštanima

Jedinica je formirana marta ove godine, od pripadnika 310. inžinjerijskog bataljona Treće brigade. Prethodnih godina učestvovali su u otklanjanju posledica prirodnih nepogoda i pružali podršku jedinicama na položaju i stanovništvu

BUJANOVAC, 30. septembar 2016. (Izvor i foto RTS) – U bazi Jug kod Bujanovca i na poligonu Borovac u toku je vojna taktička vežba „Stena“. Inžinjerijska četa za podršku i pomoć jedinicama na terenu i lokalnom stanovništvu obučena je za učešće u multinacionalnim operacijama.

Rekonstruišu lokalni put u dužini od 3 kilometra, to je deo vojno-taktičke vežbe, obuka za multinacinalne operacije i istovremeno pomoć meštanima. Praktičnu primenu imaju i ostali elementi vežbe, heliodrom, pripremljen za nekoliko sati, postaje sastavni deo vojne baze.

Obezbeđujemo deonicu puta u izgradnji, da bude prohodna za ljude i vojsku – objašnjava razvodnik Dušan Antanasijević.

Inžinjerijska jedinica obučena je za multinacionalne operacije pod okriljem Ujedinjenih nacija, ističe stariji vodnik Petar Ilić:

Imali smo obuku sa Amerikancima, učešćem u multinacionalnim operacijama ćemo upoznati njihove mašine, obuku, razmenjivaćemo iskustva, biće korisno za nas i za njih.

Jedinica je formirana marta ove godine, od pripadnika 310. inžinjerijskog bataljona Treće brigade. Prethodnih godina učestvovali su u otklanjanju posledica prirodnih nepogoda i pružali podršku jedinicama na položaju i stanovništvu.

Vežba „Stena“ traje do 30. septembra, prate je i posmatrači iz Austrije, SAD, Grčke, Makedonije, Finske i Francuske.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *