Bujanovac: Završen međunarodni festival folklora

Na festivalu čiji su pokrovitelji Ministarstvo kulture Srbije i opština Bujanovac, pored domaćih Kulturno umetničkih društava “Jehona” iz Velikog Trnovca” , “Soko” iz Bujanovca i “Preševa Jehon” iz Preševa, na festivalu su nastupili folkloristi iz Kumanova (“Bajram Šabani”), Prištine (Zeri Kosoves – “Glas Kosova”) i KUD “Gnjilane”

BUJANOVAC, 3. oktobar 2016. (naslofna fotofrafija: Luginapress.com)–  Završetkom druge festivalske večeri sinoć je spuštena zavesa na  prvi Balkanski festival folklora, koji je održan u Domu kulture “Vuk Karadžić” u Bujanovcu u organizaciji KUD Jehona.

Mada   se nisu obistinila očekivanja organizatora da broj predstavnika balkanskih zemalja bude veći, to kao da nije uticalo na zainteresovanost ljubitelja tradicionalnih igara i pesama  pa je publika do poslednjeg mesta popunila salu Doma kulture.

jehona-festival

Dogodine očekujemo više učesnika: Abduraman Murati, direktor festivala

Pored domaćih Kulturno umetničkih društava “Jehona” iz Velikog Trnovca” , “Soko” iz Bujanovca i “Preševa Jehon” iz Preševa, na festivalu su nastupili folkloristi Kumanova (“Bajram Šabani”), Prištine (Zeri Kosoves – “Glas Kosova”) i “Gnjilane”. Izostao je očekivani dolazak ansambala iz Crne Gore, Albanije i Bosne Hercegovine. Razlog je, kako su nam obrazložili, kratak vremenski rok za pripreme za učešće – kaže Abduraman Murati, direktor Balkanskog festival folklore.

Profesor koreografije i etnokoreologije na Univerzitetu u Prištini, Dilaver Krieziu, koji je, po Muratijevom pozivu, obavljao ulogu umetničkog direktora festivala, zadovoljan je organizacijom i nastupom učesnika. Očekuje da na festivalskom defileu iduće godine bude “najmanje još šest zastava” država Balkana.

Kao profesor folklora pratim sve festival u Evropi, pa i svetu. Mi Balkanci smo izuzetak. Naše narodne igre i pesme imaju međusobne sličnosti, ali i različitosti. Sličnost se najviše ogleda u karakteru igre, ali ne i u muzici i narodnim nošnjama. Osnovni cilj ovakvih manifestacija je upravo taj, da se folklorni ansambli međusobno upoznaju, da predstave svoju kulturu, nošnje i karakter igre – ističe profesor Krieziu.

jehona-dilaver

KUD „Soko“ me je oduševio: Dilaver Krieziu

On ne krije da je zadovoljan nastupom svih učesnika, a ističe folkloriste bujanovačkog KUD “Soko” koji su imali “odličan nastup, nošnje, muziku i igru”.

U nadi da će naredni Balkanski festival folklora u Bujanovcu biti još bolji,  sa više kulturno umetničkih društava, direktor Murati izražava veliku zahvalnost pokroviteljima ove  manifestacije,  Ministarstvu kulture Republike Srbije, opštini Bujanovac i Nacionalnom savetu  Albanaca, kao  i sponzorskim kompanijama “Saba Belča” i “Al Europa”.
3 thoughts on “Bujanovac: Završen međunarodni festival folklora

 1. Dragan

  Sta je ovo sramota za celo serbski narodo ovo nema nigde stavi albanska zastava ncncnc kosovo je serbia

  Reply
 2. Ajdemi

  i ja sam isto rekao, al sta ces, al kad se bude pribliyilo vreme bicemo ti koji ce da stave tu bananu tamo gde i treba!

  Reply
 3. Kosovo je Srbija

  Ako ovaj sa plavom zastavom takozvane Republike Kosovo, nije odmah uhapšen, sramota za policiju i sudstvo… Koja smo mi banana republika, dozvoljavamo ovako nešto u centar Bujanovca.

  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *