Slike Srđana Tomića u Galeriji SANU

Bujanovac, Vranje, Novi Sad, 22. oktobar 2016. (Izvor: Vranjske)-Slike vranjskog lekara Srđana Tomića, ranijeg direktora bujanovačkog Doma zdravlja, od pre dva dana izložene su u Galeriji ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Novom Sadu.

Reč je o 25. „Analeu“ pod nazivom „Medici pro arte“, posvećenom četristogodišnjici Šekspirove smrti, na kome se Tomić, inače multimedijalni lik (pisac, muzičar, slikar, a po profesiji specijalista dermatovenerolog), pojavljuje na grupnoj izložbi sa šest svojih „uradaka“.

img_4352

Jedini van Vojvodine

– Za jubilarni „Anale“, u organizaciji umetničke sekcije Vojvodine Srpskog lekarskog društva, najverovatnije su me preporučili crteži koji su korišćeni u ilustraciji knjige „Biseri iz prakse“ prof. dr Mirjane Paravine.

Organizatori su tražili od mene da pošaljem slike, s tim da će biti izložene jedino ukoliko zadovolje nivo kvaliteta galerije – kazao je Tomić u izjavi za portal Vranjske.

Sa šest radova, ispostavilo se, Tomić je najzastupljeniji autor na ovoj izložbi i jedini koji živi i radi van Vojvodine.

– Posetioci su se vrteli oko stuba sa mojim slikama kao oko začaranog kruga i svi su želeli da se slikaju sa mnom.

Ovo je značajan podstrek mom radu, pogotovo što još nisam naslikao sliku za koju bih mogao da kažem: „to je to, ja bolje od ovog ne umem“ – kazao je Tomić za portal Vranjske.

Tomića su ove godine zvali i na „Susrete slovenskih pisaca u Belorusiji“.

img_4354

Tomić sa domaćinima i posetiocima

Njegov sveukupni rad više je cenjen van Vranja.

– Napoleon jednom prilikom rekao da „od svih zala koja u toku života napadnu čoveka, nepravda najviše boli“.

A ove godine, moja bol počinje polako da popušta, jer ja koji sam bez partijske knjižice, nevidljiv i ništavan za moje Vranjance, postajem svestan da sam vidljiv ostatku sveta.

Čak i onima koji ne znaju gde se Vranje na karti nalazi.

Moje knjige i moje slike su se borile za mene i preko njih ću se jednog dana javljati živima sa one strane groba – zaključio je Tomić.

Izložba u Galeriji SANU u Novom Sadu biće otvorena do 30. oktobra.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *