KUD “SOKO” nastupio u Pragu, slede pripreme za Paraćin i Novogodišnji koncert u Bujanovcu

U proputovanju kroz Slovačku obišli smo Bratislavu i upoznali se sa znamenitostima glavnog grada ove zemlje. Nakon toga smo putovanje nastavili za Češku, odnosno Prag, gde smo, kao i većina učesnika festivala, bili smešteni u velelepnom hotelu „Top“. Sutradan smo obišli Karlove Vari, a potom se upoznali i sa lepotama češke prestonice

BUJANOVAC, 10. novembar 2016. – Dvadesetak članova bujanovačkog Kulturno umetničkog društva „Soko“ vratilo se sa petodnevne turneje po Slovačkoj, Češkoj i Austriji, na kojoj su im vreme i doživljaji između 2. i 6. novembra, kako vele, protekli kao u filmovanoj bajci.

A u njoj, u samom središtu, nezaboravno učešće na 21. Međunarodnom festivalu folklora u Pragu, na kojem je nastupilo 37 folklornih ansambala.

img_4481

Provod za nezaborav

Narodnom igrom i pesmom, u praškom „Top“ hotelu, publici su se predstavili folkloristi iz Litvanije, BiH, Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Grčke, Srbije, Rusije, Rumunije, Belorusije, Nemačke, Makedonije, Indije i Italije.
– U proputovanju kroz Slovačku obišli smo Bratislavu i upoznali se sa znamenitostima glavnog grada ove zemlje. Nakon toga smo putovanje nastavili za Češku, odnosno Prag, gde smo, kao i većina učesnika festivala, bili smešteni u velelepnom hotelu „Top“. Sutradan smo obišli Karlove Vari, a potom se upoznali i sa lepotama češke prestonice.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zapažen nastup

Uveče, 4. novembra, nastupili smo, sa ostalim ansamblima, u kongresnoj sali pomenutog hotela, gde smo propraćeni aplauzima publike. Sutradan smo otputovali za glavni grad Austrije koji me je, kao i moje društvo, opčinio lepotom i duhom visokocivilizovanog društva i života u njemu. Povratkom u Srbiju i naš grad zapljusnula nas je, na nekolio dana zaboravljena ovdašnja realnost – otkriva, za “Bujanovačke“, još uvek sveže utiske sa gostovanja predsednik KUD „Soko“ Nenad Mitić.

img_4483

Pripreme za novogodišnji koncert

Uporedo sa inostranom turnejom ove grupe, u Vranju je, na Međuokružnoj smotri folklornih ansambala iz Pčinjskog i Jablaničkog okruga, nastupila druga grupa KUD „Soko“.

Međutim, kako reče predsednik ovog najmlađeg kulturno-umetničkog društva u Bujanovcu, osnovanog pre tri godine, i pored zapaženog nastupa nisu se plasirali dalje, zbog nedostatka orkestra, koji je pratio „Sokolove“ folkloriste na festivalu u Pragu.

Boravak u Češkoj bio je drugi međunarodni nastup ovog društva u toku jednog tromesečja, s obzirom da su početkom avgusta gostovali u rumunskom gradu Pjatra Njemc. Sada ih očekuju pripreme za odlazak u Paraćin i tamošnji festival folklora.

Uspešnu 2016. godinu završiće tradicionalnim Novogodišnjim koncertom u Bujanovcu, koji će biti održan najverovatnije 16. decembra.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *