MILKOVIĆ: Pobuna izazvana zbog ličnih interesa Albanaca HASANI: I dalje smo taoci

Mi smo danas taoci loših odnosa Beograda i Prištine – tvrdi narodni poslanik PDD. Za 15 godina na vlasti Albanci nisu uradili ništa – odgovara Milković

16 godina kasnije: OVPMB

BUJANOVAC, 21. novembar 2016. – Pobuna Albanaca 2000. godine bila je opravdana, ali danas, 16 godina kasnije, problemi koji su doveli do pobune Albanaca nisu dovoljno rešeni – kaže Fatmir Hasani, jedini albanski poslanik u republičkom parlamentu.

Sasvim suprotan stav ima Miodrag Milković, sada predsednik odbora Samostalne seljačke stranke, koji je i tada bio aktivan u politici, kada kaže da su oružane sukobe inicirali pojedinci sa albanske strane iz ličnih interesa.

Do pobune je došlo neposredno nakon navodno demokratskih promena u Srbiji, a da je ona bila neopravdana vidi se i sada kad pripadnici svih etničkih zajednica beže iz Bujanovca jer ovde nemaju ni posao ni perspektivu – kaže Milković.

Na današnji dan pre 16 godina, ubistvom trojice policajaca kod sela Dobrosin, došlo je do oružane pobune Albanaca na jugu Srbije okupljenih u Oslobodilačku vojsku Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB). Sukob je zvanično okončan početkom juna 2001 uz posredovanje NATO i međunarodne zajednice.

Hasani, koji je funkcioner Partije za demokratsko delovanje (PDD), smatra da se Albanci i danas suočavaju sa sličnim problemima u raznim segmentima života:

fatmir

Nismo dobili ono što smo tražili: Hasani

Nismo dobili ono što smo tražili. Nema nas u državnim medijima i naša prava nisu na nivou onih koja uživaju druge manjine Evo, prošla su tri meseca od kad smo razgovarali sa premijerom Vučićem i dogovorili se da budemo deo vlade, ali nas više nije pozvao – kaže Hasani i dodaje da su i građani razočarani stanjem 16 godina nakon sukoba.

Prema njegovim rečima, Albanci u Srbiji su taoci loših i nerešenih odnosa Beograda i Prištine:

Nas pritiskaju i Tirana, i Priština i Beograd, ali niko ne brine o nama – tvrdi Hasani.

Na drugoj strani, Milković kaže da albanski političari samo ponavljaju „večitu priču o nekakvoj ugroženosti“:

Oni su od 2002. neprekidno na vlasti sa srpskim strankama kao dekorom, a za to vreme nisu uradili ništa osim otvaranja nekoliko stotina radnih mesta u budžetskom sektoru za svoje partijske drugove i rođake. Ali je zato bilo asfaltiranja i kopanja od čega najviše koristi imaju neke privatne firme – kaže Milković.

milkovic3

Večita priča o nekakvoj ugroženosti: Milković

Prema njegovom mišljenju, od pobune su korist su imali samo njeni inicijatori, a politička elita nije posle toga uspela da uradi ništa za razvoj:

Ponavljaju priču o ugroženosti a kroz lokalnu samoupravu je iz državnog budžeta za ovih 15 godina ušlo 70 miliona evra. Međutim, od tog novca nisu otvorili ni jedno mesto u realnom sektoru i nisu učinili ništa da privuku makar jednog investitora, na primer davanjem besplatnog zemljišta i dozvola – tvrdi Milković.

 
One thought on “MILKOVIĆ: Pobuna izazvana zbog ličnih interesa Albanaca HASANI: I dalje smo taoci

  1. Misko

    More vi sto znate treba vi ukinuti one 2000 amnestije pa da vidite vasa prava. Kao i uvek u ovoj prici se ne spominju Srbi,samo Albanci i oni samo lose zive a vladaju 16 godina. Srbi kao da ne postoje.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *