Bujanovačke škole proslavile školsku slavu

BUJANOVAC, 27. januar 2017. – Učenici i zaposleni u svim školama u opštini Bujanovac u kojima se nastava izvodi na srpskom jeziku, danas su svečano i radno, bez školskih časova, proslavili svoju slavu, Svetog Savu, prvog srpskog prosvetitelja i arhiepiskopa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Proslave su organizovane u seoskim Osnovnim školama „Bora Stanković“ u Kleniku, „Dragomir Trajković“ u Žbevcu, „Vuk Stefanović Karadžić u Levosoju, bujanovačkoj OŠ „Branko Radičević“ i SŠ „Sveti Sava.

Posle prisustvovanja liturgiji u crkvi Sv. apostola Petra i Pavla u Bujanovcu i rezanja slavskih kolača, bujanovački osnovci i srednjoškolci su u velikoj sali Doma kulture „Vuk Karadžić“ organizovali priredbe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Najpre srednja, a potom osnovna škola.

Srednja škola „S.Sava“ je, istovremeno, proslavila i imendan.

Početak priredba za goste, za zaposlene u školi, učenike i njihove roditelje,pripao je školskom horu, koji je otpevao himnu Svetom Savi.

Pozdravljajući prisutne, uz praznične čestitke, Biserka Jović, direktorka SŠ „S. Sava“ je naglasila da se ova škola ponosi likom i delom svetitelja čije ime nosi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nakon muzičko-recitatorskog programskog sadržaja đačke priredbe usledio je zabavni deo programa, koji je zasluženo pripao glumcima-amaterima ove škole.

Njih sedmoro, sudeći po reakcijama, oduševljene publike, uspešno je odigralo likove iz šaljive jednočinke „Ljubavno pismo“, Koste Trifkovića, začetnika srpske komediografije.

Ukazano poverenje profesorke srpskog jezika Jasmine Mitrović, aplauzima publike nagradila je glumačka ekipa: Milan Pavlović (doktor Vasa Vidić), Ivana Zafirović (Vasina žena Marija), Dobrila Janjić ( Vasina sestra Evica), Ivan Zafirović ( Evičin ljubavnik), Stefan Sikimić (advokat Laza Dražić), Katarina Stojković ( Lazina žena) i Dejan Stojković ( Vasin sluga).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Izabrali smo ovu šaljivu dramu u jednom činu. Želeli smo da malo nasmejemo publiku. Smatram da smo u tome, bar na trenutak, uspeli. Presrećni smo zbog toga. Posebno se radujemo što smo stigli da se pripremimo za nešto više od dve nedelje – prezadovoljna je profesorka Mitrović, koja je, pored odabira teksta, brinula za sve…, scenario i režiju.

Prezadovoljni su i mladi glumci amateri, kako nastupom, odzivom, tako i svojom profesorkom. Poručuju, da će nastaviti sa radom, kako bi uskoro pripremili pozorišnu predstavu za svoje sugrađane.

U publici, među gostima, bili su i bivši radnici SŠ „Sveti Sava“, sada penzioneri. Iako je skoro već pet godina u penziji, profesor matematike Svetislav Veličković, kaže da je u stalnom kontaktu sa bivšim kolegama i koleginicama.
– Zadovoljan sam svojim kolektivom. Stalno sam u školi sa kolegama kao da i sada radim – iskren je Veličković.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tokom obe školske priredbe u prepunoj sali bujanovačkog Doma kulture, među gostima, bili su predstavnici lokalne samouprave, Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve…

Tradicionalno svečano za Savindan bilo je i u ostalim školama na području opštine Bujanovac, gde se nastavni proces odvija na srpskom jeziku.

Osnovne škole „Branko Radičević“ u Bujanovcu, „Dragomir Trajković“ u Žbevcu i „Vuk Stefanović Karadžić“ u Levosoju dobile su poklone od po tri knjige, namenjene prvonagrađenim učenicima, koji su napisali najbolje literalne radove o Svetom Savi.

Ovu donaciju su obezbedili „Zavičajni klub Bujanovčana“ iz Beograda i „Ilustrovana Politika“.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *