Predsednički izbori: Za koga će glasati jug Srbije

BUJANOVAC, 13. februar 2017. (izvor Danas) – Birači na jugu Srbije, posebno Albanci, tradicionalno su nezainteresovani za predsedničke izbore, pa je tako 2012. izlaznost iznosila 30 odsto.

Beljgzim Kamberi, novinar iz Preševa i aktivista Odbora za ljudska prava za Danas ocenjuje da je razlog tome to što „nijednog predsednika Srbije apsolutno ne interesuje položaj Albanaca u Preševskoj dolini“:

beljgyim

Ne zanimamo predsednike Srbije: Kamberi

-Niko se ovim u regionu ne bavi, i to je razlog što očekujem da i ovoga puta predsednički izboru prođu uz apstinenciju albanskih birača – ocenjuje Kamberi.

Za predsednika opštine Bosilegrad Vladimira Zaharijeva, koji i predvodi pokret „To smo mi“, koja vrši lokalnu vlast u ovoj opštini, još je rano da se govori o podršci konkretnom kandidatu.

– Sačekajmo da vidimo ko šta nudi, i ko će sve biti kandidat, a onda ćemo i mi doneti odluku i saopštiti je javno – kaže Zaharijev za Danas uz podsećanje da su na predsedničkim izborima 2012. u prvom krugu Bosilegrađani dali apsolutnu podršku Vojislavu Koštunici, dok su u drugom glasali za Tomislava Nikolića.

Biračko telo u sedam opština Pčinjskog okruga u ukupnom glasačkom potencijalu Srbije participira sa 3,2 procenta, što dobija na značaju naročito ako bude drugog kruga predsedničkih izbora.

– Predsednik SPS je najavio da će naša partija dati podršku zajedničkom kandidatu vladajuće koalicije. Sada je na potezu SNS kao najveća partija u koaliciji. Tek tada ćemo na Glavnom odboru partije doneti konačnu odluku o podršci. Kada bi se birao predsednik za jug Srbije, siguran sam da bih lako pobedio bilo kog kandidata – kaže za  funkcioner SPS i narodni poslanik Novica Tončev.

Kome će SPS u Surdulici dati glas zavisi, dodaje Tončev, od ponude koju dobijemo, kao i od odluke Glavnog odbora i samog Dačića.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *