Veterinarska stanica Bujanovac: Predavanje o organskoj proizvodnji

BUJANOVAC, 12. maj 2017. – Organska proizvodnja hrane u Srbiji čini manje od  tri odsto, dok ostatak zauzima konvencionalna poljoprivredna proizvodnja. Organska proizvodnja je namenjana jednom sloju društva koji u svojoj svesti želi da ima kvalitenu hranu, ali i sredstva da se to plati. Ovo su bile uvodne rečenice dr Zovonke Spasića, redovnog profesora Poljoprivrednog fakulteta u Prištini, sa privremenim sedištem u K.Mitrovici, na današnjem predavanju, koje je za stočare, ratare i pčelare bujanovačke opštine organizovala Veterinarska stanica Bujanovac.  Govoreći o prednostima organske proizvodnje, Spasić je istakao pogodnosti rubnih područja Srbije za ovu delatnost, ali je ukazao i na izvesne nedostatke. Reč je o malom broju kupaca i udaljenost tržišta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Profesor dr Zvonko Spasić

  • Zato je potrebno udruživanje proizvođača organske hrane i formiranje lokalnog proizvodnog brenda, radi zajedničkog  nastupa na tržištu – rekao je profesor Spasić.

Kao jedan od primera  naveo je organsko ovčarstvo koje podrazumeva razvoj ove grane stočarstva bez narušavanja odnosa u prirodnim zajednicama, bez uvoza životinja, uz ograničenu primenu proizvoda koji prate animalnu proizvodnju, uključujući i terapeutska sredstva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Obraćajući se  učesnicima predavanja, Miodrag Milković, direktor Veterinarske stanice Bujanovac, je naglasio da  cilj nisu velika poljoprivredna gazdinstva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Naš cilj, i cilj ovog predavanja, su mala gazdinstva. Naš cilj je da ulažemo u organsku proizvodnju, bez antibiotika koji u svetu predstavljaju veliki problem i ljudima čine ogromnu štetu. Trenutno na tržištu nemamo ovčji i kozji sir, kao ni ovčje i kozje kiselo mleko. Ovakva organska hrana je vrlo tražena i zato treba znati kako da do toga dođemo. Zato nam, na našem području, treba ta sitna proizvodnja, bez lekova. I hoćemo da ona bude prepoznatljiva na tržištu. Mi moramo da imamo pomenute proizvode, a onda je na redu formiranje poljoprivredne zadruge radi lakšeg zajedničkog  nastupa – konstatovao je Milković.

Direktor Veterinarske stanice Bujanovac je najavio da će serija predavanja o ovoj temi biti nastavljena. Idući susret biće organizovan  sa ljudima koji se bave organskom proizvodnjom hrane kako bi,  u razgovoru sa ovdašnjim poljoprivrednicima, mogli da prenesu svoja lična iskustva. Današnjem predavanju prisustvovali su i zaposleni u Veterinarskoj stanici.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *