Musliu i Bosisio razgovarali o tužbi Nacionalnog saveta Albanaca

BUJANOVAC, 20. maj 2017.- Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Jonuz Musliu i šef kancelarije Misije OEBS u Bujanovcu Đakomo Bosisio, razgovarali su o tužbi Nacionalnog saveta Albanaca podnetoj Upravnom sudu u Beogradu, kao i drugim pitanjima značajnim za lokalnu albansku zajednicu.

Musliu je, na sastanku u sedišta NSA u Bujanovcu svog sagovornika informisao o tužbi protiv Vlade Republike Srbije „zbog nepoštovanja ljudskih i manjinskih prava“, odnosno izveštaja međunarodnih stručnjaka o proceni boroja stanovnika u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa iz 2011. godine.

– Upotreba rezultata popisa iz 2011. godine, koga su bojkotovale sve političke partije (koje okupljaju Albance-prim.autora), sa 1.187 Albanaca registrovanih u ove tri opštine ozbiljno je ugrozila prava Albanaca zagarantovana međunarodnim konvencijama.

U međuvremenu je procenjeno da u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa živi 47.938 Albanaca.

Uz to, NSA je smanjen budžet, sa 29 na 15 članova. Takođe, primena podataka iz popisa stanovništva iz 2011. godine izazvala je posledice u svim sverama nacionalnih prava Albanaca – navodi se u saopštenju Nacionalnog saveta Albanaca koje prenose mediji na albanskom.

NSA smatra da bi u ove tri opštine trebalo da ima više od 100.000 Albanaca.

NSA je Upravnom sudu tužio državu zbog smanjenih sredstava.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *