Mališani učili prve slikarske poteze

BUJANOVAC, 1. jun 2017. – Prvi deo prvog ovogodišnjeg junskog dana u Bujanovcu protekao je u znaku dečjeg slikarstva i podrške starijih da mališani što uspešnije naprave svoj prvi umetnički korak.

Na bujanovačkom gradskom trgu, u organizaciji Kancelarije za mlade, osnovci su, obučeni u majice sa natpisom „Art me xhaxha“ (Umetnost sa ujakom), započeli učenje slikarstva.

U tome im je pomagao Kosta Žonga, akademski slikar iz Albanije, koji ima svoj dečji slikarski program.

Pored njegovih saradnika mališanima su veliku podršku pružili roditelji,rodbina, nastavnici i komšije.

Početku ovog nesvakidašnjeg događaja prisustvovao je i predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi sa saradnicima i narodni poslanik u Skupštini Srbije Fatmir Hasani.

Pre slikarske škole na Trgu, reporter „Bujanovačkih“ je zabeležio rad još jedne male dečje slikarske kolonije.

U Gradskom parku u Bujanovcu petnaestoro učenika od prvog do sedmog razreda Osnovne škole „Naim Frašeri“ slikalo je svoja umetnička dela.

U tome im je pomagala Ljeoneta Abdilji, mlada akademska slikarka iz Bujanovca, koordinatorka u NVO „Špresa“.

– Želela sam da na ovaj način pokažemo da deca umeju da slikaju, da poznaju svoja prava i da se osećaju slobodno – kaže Ljeoneta, koja je pre dve godine u Prištini završila likovnu akademiju.

Svi učesnici kolonije u gradskom parku, na kraju su nagrađeni slatkišima, uz ispisanu poruku na poklonima „ Kada ste se vi rodili tada je cvetalo svo cveće sveta“.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *