Kamberi: Diskriminacija Albanaca, tražimo pomoć Prištine i Tirane

BUJANOVAC, 25. jun 2017. – Gradonačelnik Bujanovca izjavio je da Srbija diskriminiše Albanace u tri opštine na jugu Srbije i zatražio pomoć kosovskih i albanskih institucija kako bi se, kako je rekao, poboljšao njihov položaj.

Beogradski mediji preneli su Kamberijevu izjavu datu medijima na Kosovu u kojoj on navodi da je“sve je manje Albanaca u Medveđi i Bujanovcu“, nazvavši to “etničkim čišćenjem”.

-U Medveđi je skoro priveden kraju proces etničkog čišćenja dok je u Bujanovcu ugrožena etnička struktura stanovništva, rekao je Kamberi.

On ovu pojavu pripisuje poteškoćama sa kojima se, kako kaže, suočavaju Albanci u procesu obrazovanja, kao i lošoj ekonomskoj situaciji, za šta je, prema njegovom mišljenju, odgovorna Srbija.

-Možemo reći da su Albanci iz Preševske doline još uvek diskriminisani. Beograd ne brine o stanovništvu Preševske doline. Ovde ne govorim o standardima Evropske Unije, čiji član Srbija želi da postane, već se ne poštuju čak ni neki unutrašnji standardi, kazao je Kamberi.

Predsednik Bujanovca Šaip Kemberi pozvao je vlasti u Prištini i Tirani da izrade konkretan plan za poboljšanje položaja Albanaca koji žive u opštinama na jugu Srbije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *