Dr Adnan Salihu: Ne izlazite bez naočara i šešira, izbegavajte jaku hranu i gazirano

Tokom ovih dana sa visokim dnevnim temperaturama savetuje se konzumiranje lagane hrane, voća i povrća i unošenje što više tečnosti, najbolje obične vode

BUJANOVAC, 30. jun 2017. (foto Titulli)– Dr Adnan Salihu, načelnik Službe za zaštitu odraslog stanovništva u Domu zdravlja Bujanovac,  sugeriše građanima da bez preke  potrebe ne borave na suncu u periodu od 10 do 17 časova.

Ukoliko pak izlaze napolje onda treba da se odekvatno odevaju.

Kolike nas temperature očekuju narednih dana, pročitajte OVDE.

fountainshower

foto ilustracija

Najbolje je nošenje lake pamučne odeće, radi regulisanja telesne temperature. Neophodni su šešir i naočare za sunce zbog sprečavanja UV zračenja, kao i korišćenje zaštitnih krema.

Tokom ovih dana sa visokim dnevnim temperaturama savetuje se konzumiranje lagane hrane, voća i povrća i unošenje što više tečnosti, najbolje obične vode.

Treba izbegavati jaka, masna i začinjena jela i gazirana pića. Kada je reč o hrani, onda se preporučuje da se ona konzumira sveža, da se čuva u frižiderima i da se ne jedu ostaci jela kako ne bi došlo do trovanja – kaže sagovornik „Bujanovačkih“.

Pomenutih upozorenja najstrože treba da se pridržavaju starije osobe, deca i  hronični bolesnici.

Osobe sa hroničnim bolestima, posebno oni sa visokim krvnim pritiskom, treba da se strogo pridržavaju propisane terapije i redovno kontrolišu pritisak. Neophodno je da se sa izabranim lekarom konsultuju u vezi korekcija korišćenja propisanih lekova, s obzirom da se vrednosti arterijskog pritiska menjaju tokom temperaturnih promena- naglašava dr Adnan Salihi, specijalista opšte medicine.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *