OFER: Stop dečijem radu

BUJANOVAC, VRANJE, 30. jun 2017. – Višemesečna realizacija projekta “Stop dečjem radu – Prevencija ranog napuštanja školovanja romske dece zbog odlaska na rad sa roditeljima”, provedenog u Bujanovcu i Vranju, dala je značajne rezultate.

Zahvaljujući pomoći socijalno ugroženim romskim porodicama, koju su pružile NVO “Romski kulturni centar” iz Vranjske Banje i Omladinski forum za edukaciju Roma (OFER) iz Bujanovca, neodlaskom na sezonske radove, đaci iz ovih porodica su ostali na nastavi do kraja školske godine.

Ovo je konstatovano na završnoj prezentaciji rezultata pomenutog projekta, koja je održana juče u zgradi Načelstva Pčinjskog okruga u Vranju.

Zvezdan Ramić i Kenan Rašitović, koordinatori projekta, su ukazali na uspešan pokušaj RKC i OFER da problem odlaska školske dece sa njihovim porodicama na sezonske poslove u “rizičnim” mesecima, premoste sedmomesečnom materijalnom podrškom za 20 porodica.

dav

– Na ovaj način su stvoreni uslovi da deca ostanu sa rodjacima i nastave, ali i završe svoje započeto školovanje. Korist je višestruka. Pre svega se utiče na svest roditelja da je dečji rad zabranjen, zatim se polako zaustavlja proces napuštanja školovanja, što deci omogućava dalji razvoj i perspektivu. Pored toga dolazi i do prekidanja začaranog kruga siromaštva i neobrazovanosti kod najosetljivije zajednice – kaže Kenan Rašitovć, izvršni direktor bujanovčkog OFER.

Učesnici jučerašnjeg okruglog stola su nadležnim lokalnim institucijama ukazali na neophodnost hitnog rešavanja statusa pomenutih porodica.

Preporuke su prekvalifikacija i dokvalifikacija njihovih članova, kako bi se upošljavanjem popravila socioekonomska situacija., a samim tim stvorili bi se uslovi za njihov ostanak u mestimaživljenja, bez potrebe za odlazak na rad u druge delove Srbije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *