Suveniri sa trga: Ponesi ako smeš

BUJANOVAC, 2. jul 2017. – Svi gradski trgovi, manje više, liče jedan na drugi. Ni Karađorđev trg u Bujanovcu nije izuzetak.

Naročito u letnjem periodu. Danju sa manje prolaznika i šetača.

U sumrak, čim malo uminu tropske vrućine, trg oživi.

Automobilčići čekaju svoje male vozače, a tromboline decu skakače.

Zatim, prodajna mesta polako zauzmu prodavci i ponuđači kokica, sladoleda, krofnica, pomfrita…

I na kraju, jedna nesvakidašnja pokretna tezgica.

Na njoj asortiman od tridesetak ručno izrađenih unikata.

Razni suveniri, perlice, lutkice, mašnice, lančići, ogrlice, narukvice.

Idejnost i kreativnost prolaznika na trenutak ostavlja bez reči…

Mlada Bujanovčanka, dugogodišnji nezaposleni strukovni inženjer prehrambene tehnologije Danijela Stojilković podseća na poslovni moto „Ponesi ako smeš“.

– Ovako se zove i fejsbuk grupa, gde svi zainteresovani mogu da vide šta radim, kreiram i nudim potencijalnim kupcima. Od nečega mora da se živi… Od diplome, izgleda ne mogu, jer nema posla. Ovo je moj hobi. Bio, bolje reći, do 2012. godine. Do tada sam nakit izrađivala samo za sebe, a onda sam, na molbe priajtelja, drugara i poznanika, počela da radim, najpre novogodišnje čestitke, a onda i osmomartovske poklone – priča Danijela.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Ponesi ako smeš“ otprilike znači, ako imate hrabrosti onda ste dobro došli. Svaki dan iz njene „radionice“ izađe nešto novo.

– Uglavnom sve izrađujem po narudžbini. Dakle, svi predmeti su unikatni, napravljeni po želji naručioca, koji računaju na moju kreaciju. Imaju potpuno poverenje u moj rad i osećaj za lepo…

Možda mislite da su kupci samo žene. Ne. Ima i muškaraca. Oni najčešće traže leptir mašne, ogrlice, narukvice… Za izradu koristim pretežno materijale koje već imam. To su razne perlice, kamenčići, dugmad, spajalice, razne papire različitih boja, kao i sve ostalo do čega mogu da dođem, u skladu sa potrebama. Po ostalo u nabavku idem u Beograd i Niš, mada dosta toga dobijam i preko pošte – kazuje sagovrnica „Bujanovačkih“.

Danijeli je ovaj posao, kako veli, onako više sezonski. Svoje rukotvorine prodaje u vreme praznika i u letnjem periodu. I ovo leto namarava da provede na Karađorđevom trgu, u večernjim časovima. Pomalo stidljivo dodaje da su cene pristupačne.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *