Počeo upis srednjoškolaca

BUJANOVAC, 4. jul 2017.- U srednjim školama u Srbiji danas je u okviru prvog upisnog roka počeo dvodnevni upis novoprimljenih učenika u prvi razred školske 2017./18. godine.

Za Stručnu školu „Sveti Sava“ u Bujanovcu, u kojoj je predviđen prijem 180 đaka, opredelilo se svega 106.

Po rečima direktorke Biserke Jović, jedino je popunjeno odeljenje od 30 budućih medicinskih sestara-vaspitača.

– Pored toga, za finansijskog administratora se oprdelilo 26 učenika, za ekonomskog tehničara 18, što znači da je ostalo slobodno 12 mesta. Odeljenje mašinskih tehničara je polovično, sa 15 učenika. Za zanimanje zavarivač prijavilo se samo četvoro od konkursom predviđenih 15, dok za mašinbravara nema zainteresovanih.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Želju da se obrazuje za kuvara iskazalo je njih 11 od planiranih 15, a za poslastičara samo dvoje, tako da je tu preostalo 13 slobodnih mesta. Evidentno je da su svršeni osmaci najviše zainteresovani za četvorogodišnja, a vrlo malo za trogodišnja zanimanja, iako je ugovorima sa privrednim subjektima, za prvu planiranu generaciju zavarivača i mašinbravara, bilo zagarantovano njihovo zapošljavanje.

Gledajući iskazane učeničke želje u Srbiji, najveće interesovanje je za medicinske škole. Takođe je indikativno da južnije od Niša, nažalost, vlada slaba zainteresovanost za zanatska zanimanja – konstatuje Biserka Jović.

S obzirom da su u osnovnim školama u bujanovačkoj opštini, gde se nastava izvodi na srpskom jeziku, završni ispit položila 174 osmaka, znači da su više od dva đačka odeljenja odlučila da školovanje nastave u drugim mestima.

Prema raspoloživim podacima, u srednjim školama Pčinjskog okruga ostalo su nepopunjena 403 mesta. U Vranju je upražnjenih mesta ostalo jedino na Poljoprivredno-veterinarskoj i Hemijsko-tehnološkoj školi, dok je Gimnazija, Medicinska i Ekonomsko-trgovinska u potpunosti popunjena.

Paralelno sa početkom upisa u prvom krugu, danas se predaju i liste želja sa odabranim školama, smerovima i obrazovnim profilima, u drugom upisnom krugu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *