Sadašnji mali maturanti prva generacija velikomaturanata

BUJANOVAC, BEOGRAD, 7. jul 2017.- Mali maturanti koji ove godine upisuju srednju školu, umesto sadašnjeg prijemnog ispita na fakultetima, polagaće veliku mature, koja će prema planu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, biti uvedena 2021. godine.

Prema pojašnjenju resornog ministarstva, koje prenosi portal Ekapija, predviđeno je da gimnazijalci polažu opštu maturu, đaci srednjih stručnih škola-stručnu, a učenici umetničkih škola umetničku maturu.

Učenici srednjih stručnih škola, koji žele da nastave školovanje, moraće da polažu i opštu maturu.

Član Radne grupe za izradu velike mature Radivoj Stojković rekao je da se konceptom velike mature uvodi jednoobraznost testiranja u svim školama, da će ona označavati završetak srednjoškolskog obrazovanja, kao i da bi trebalo da zameni prijemni na fakultetima.

Učenici će na opštoj, stručnoj i umetničkoj maturi imati tri ispita, obavezni će biti srpski jezik i književnost i matematika.

Oni koji su imali matematiku samo u prve dve godine u srednjim školama, umesto matematike biraće predmet sa liste opšteobrazovnih predmeta.

Na opštoj maturi, osim srpskog i matematike učenici će kao treći ispit moći da biraju jedan od predmeta po izboru sa liste opšteobrazovnih predmeta – istorija, biologija, geografija, hemija, fizika i strani jezik.

Na stručnoj maturi polagaće se srpski jezik i književnost, matematika za one koji su je imali duže od dve godine i stručni ispit koji će se sastojati iz teorijskog i praktičnog dela.
Umetnička matura podrazumevaće test iz srpskog, matematike, kao i test iz nekog umetničkog predmeta.

Zadaci na testovima biće iz osnovnog, srednjeg i naprednog nivoa, a za nastavak školovanja maturanti će morati da reše zadatke srednjeg nivoa. Prvo probno testiranje velike mature biće organizovano 2018. godine, a najveću dobit od uvođenja velike mature imaće maturanti koji će moći da konkurišu na više fakulteta.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *