Inicijativa za EU: Javni servis da uvede program na jezicima manjina

Da se na Javni medijski servis Srbije uvedu programi na albanskom, bosanskom, vlaškom i bugarskom jeziku, kao i da unapredi program na romskom jezili

BUJANOVAC, 8. jul 2017.- Vojvođanska inicijativa za EU predložila je Ministarstvu kulture i informisanja da se na Javni medijski servis Srbije uvedu programi na albanskom, bosanskom, vlaškom i bugarskom jeziku, kao i da unapredi program na romskom jeziku.

„Javni medijski servisi moraju početi da dosledno poštuju zakon, a pre svega Radio televizija Srbije, koja u svoj program mora uvrstiti i program na manjinskim jezicima, što je propisano i Zakonom o javnim medijskim servisima“, piše u biltenu UNS, u kome je prenet tekst iz novosadskog „Dnevnika“.

Članovi Vojvođanske inicijative za EU smatraju da je finansijska održivost jedan od najvećih problema manjinskih medija, pošto ne postoji jasno definisan mehanizam finansiranja informisanja na jezicima nacionalnih manjina.

Vojvođansku inicijativu čine organizacije civilnog društva u Vojvodini koje su se ujedinile s ciljem da artikulišu i promovišu interese građana Pokrajine u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, podseća se u pomenutom tekstu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *