Opštinski štab za vanredne situacije upozorio na ekstremne temperature

BUJANOVAC, 11. jul 2017. – Višednevne ekstremno visoke temperature, koje će prema progozama Republičkog HMZ trajati još sutra, kretaće se od 34 do 38 stepeni, a ponegde će prelaziti i 40 podeok Celzijusove skale.

Ovakva temperaturna situacija može imati negativne posledice po život i zdravlje ljudi. Istovremeno može da izazove i požare na otvorenom prostoru – stoji u upozorenju Sektora za vanredne situacije MUP Srbije, koje je Opštinskom štabu za vanredne situacije Bujanovac prosledilo nadležno odeljenje iz Vranja.

Radi sprečavanja požara u letnjem periodu, Opštinski Štab za vanredne situacije izdao je saopštenje za javnost kojim se strogo zabranjuje paljenje vatre na otvorenom prostoru, kako bi se obezbedile preventivne mere protivpožarne zaštite.

Na građane se apeluje da ne pale suvu travu i nisko rastinje pored pošumljenih prostora, uz podsećanje da je za potencijalne izazivače požara predviđena zakonska novčana kazna od 10.000 do 50.000 dinara.

Građani se mole da, ako primete požar ili njegovog podmetača, da slučaj odmah prijave Operativnom centru Bujanovac na telefonske brojeve 1985 ili 651-392, odnosno Vatrogasnoj jedinici Bujanovac na broj 193.

Time će svaki građanin dati svoj doprinos u očuvanju životnesredine, navedeno je u pomenutom apelu.

Na osnovu prosleđenog upozorenja zatraženo je da ekipe zdravstvene službe u narednim danima pojačaju aktivnosti na obezbeđenju dovoljnog broja patronažnih ekipa.

Članovi Opštinskog štaba za vanredne situacije u Bujanovcu, u okviru preventivnih mera su upoznati i sa planom bujanovačkog JP „Komunalac“ za vodosnabdevanje u letnjem periodu, kao i sa spiskom hidranata i odgovornih lica.

Takođe, izdata je i preporuka predsednicima svih mesnih zajenica o preduzimanju preventivnih mera za protivpožarnu zaštitu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *