Jekataraina Gavriševa: Hvala Bujanovčanima (FOTO)

Za ovih 17 godina, koliko organizujemo ovaj međunarodni festival, osim domaćih, nastupilo je sedamdesetak društava iz desetak evropskih zemalja. Svaki ansambal imao je, u proseku, oko 120 članova

BUJANOVAC, 13. jul 2017.- Dodelom zahvalnica gostujućim ansamblima sinoć je na pozornici ispred bujanovačkog Doma kulture „Vuk Karadžić“ završen dvodnevni Međunarodni festival folklora, kojeg je organizovalo KUD „Kolo“ iz Bujanovca.

Lepe utiske i sećanja na nova prijateljstva svojim kućama poneli su članovi KUD „Branko Čajka“ , koje deluje pri Udruženju Srba i Makedonaca u Tetovu, zatim KUD „Živel“ iz Bratislave (Slovačka) i ansambla „Kozaki Azova“ („Azovski kozaci“) iz Azova (Rusija).

Mada su sva tri društva, zajedno sa domaćinom „Kolom“, nebrojeno puta sinoć izmamili burne aplauze ljubitelja narodne igre i pesme na Karađorđevom trgu, bez imalo pristrasnosti moglo bi se reći, da su publiku, ipak, najviše oduševili gosti iz Rusije.

Posebno iznenađenjem na kraju svog nastupa kada su na srpskom jeziku otpevali „Tamo daleko“. (A kako je to izgledalo pogledajte ovde: https://www.facebook.com/Bujanovacke/?fref=ts)

FullSizeRender (1)

Kad Ruskinje zapevaju

Svakako, oduševljeni su i oni.

Jekatarina Gavriševa je, u razgovoru za „Bujanovačke“ rekla da su „Kozaci“ osećali kao kod kuće.

U Srbiji smo kao kod svoje kuće. Gostoprimstvo i ljubaznost na svakom mestu. Mada nam je ovo prvi dolazak u Bujanovac nadam se da ćemo se videti i dogodine. Do svidanija. (Doviđenja) – pozdravila je Bujanovčane gošća iz Azova.

FullSizeRender (2)

Zadovoljni su i domaćini iz KUD „Kolo“, najstarije folklorno društvo u bujanovačkoj opštini. Predsednik Slobodan Boban Dimitrijević podseća da ove godine obeležavaju 85 godina uspešnog postojanja i rada.

Za ovih 17 godina, koliko organizujemo ovaj međunarodni festival, osim domaćih, nastupilo je sedamdesetak društava iz desetak evropskih zemalja. Svaki ansambal imao je, u proseku, oko 120 članova – kaže Dimitrijević.

KUD „Kolo“ , koje će krajem godine proslaviti rođendan, trenutno ima oko 150 članova. Osim u Bujanovcu, svoje folklorne grupe imaju u selima Levosoje i Žbevac.

Prvo veče 17. Međunarodnog festivala folklora održano je u Vranjskoj Banji, a drugo u Bujanovcu. Mada je bilo predviđeno i treće veče u Levosoju, odlukom organizatora, neće biti održano.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *