„Bujanovačke“ na lokalitetu Kale: Arheolozi kod Krševice pronašli naselje iz 4. veka pre naše ere (FOTO)

U novootvorenoj sondi smo pronašli  stambenu arhitekturu, odnosno ostatke zidova od lomljenog kamena, podnice i sivu heleniziranu keramiku, koju je ovde proizvodilo tadašnje lokalno stanovništvo

BUJANOVAC, 14. jul 2017. – Ekipa arheologa Arheološkog instituta i Narodnog muzeja iz Beograda, koja već peti dan radi na „Akropoli“ arheološkog nalazišta Kale iznad sela Krševica u bujanovačkoj opštini, pronašla je ostatke stambene arhikteture i keramičkih posuda helenističkog perioda.

Ovogodišnja iskopavanja  su nastavak višegodišnjih sistematskih istraživanja na ovom lokalitetu.

Rukovodilac istraživačkog tima dr Ivan Vranić naglašava da je fokus sadašnjih radova, za koje je sredstva obezbedilo Ministarstvo kulture i informisanja, usmeren na najmlađe arhitektonske faze na „Akropoli“.

Reč je o sredini ili drugoj polovini 4. veku pre naše ere. U novootvorenoj sondi smo pronašli  stambenu arhitekturu, odnosno ostatke zidova od lomljenog kamena, podnice i sivu heleniziranu keramiku, koju je ovde proizvodilo tadašnje lokalno stanovništvo.

Nailazimo i na amfore za vino sa Tasosa, što navodi na zaključak da se na ovoj relaciji u to vreme odvijala trgovina. Dakle, Krševica pripada grupi utvrđenih helenizovanih naselja

Pronađene posude (skifosi, kantarosi, hidrije i tanjiri) imaju grčke forme. Verovatno je tu postojala radionica za njihovu izradu, a posude su rađene na grnčarskom vitlu – otkriva sagovornik  „Bujanovačkih“.

Osim ovih, beogradski arheolozi  na Kaleu pronalaze crveno-figuralne  posude iz Atine.

Nailazimo i na amfore za vino sa Tasosa, što navodi na zaključak da se na ovoj relaciji u to vreme odvijala trgovina. Dakle, Krševica pripada grupi utvrđenih helenizovanih naselja.

Slična su otkrivena po Makedoniji  i Bugarskoj. Prema hipotezi prof. dr Petra Popovića, prvog istraživača na ovom lokalitetu, Krševica bi mogla biti grčki Damastion. Na njenom dokazivanju se radi – podseća Vranić.

Osim  arheoloških iskopavanja na Kaleu, koja će trajati 30 radnih dana, u OŠ „Dragomir Trajković“ u Žbevcu, gde je i smeštena istraživačka ekipa,  uporedo se radi  i na obradi  pronađenog keramičkog materijala.

Taj posao poveren je Veri Krstić, arheologu Narodnog muzeja iz Beograda.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *