Izvestioci za monitoring EU posetili Koordinaciono telo za jug Srbije

BUJANOVAC, BEOGRAD, 20. jul 2017. (foto: KT) – Izvestioci Komiteta za monitoring parlamentarne skupštine Saveta Evrope sastali su se sa predstavnicima Koordinacionog tela i upoznali sa situacijom u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa, saopšteno je iz Koordinacionog tela.

Predsednik Koordinacionog tela, Zoran Stanković upoznao izvestioce sa time da je bezbednosna situacija u te tri opštine stabilna i objasnio ulogu koordinacije između Vlade i nadležnih ministarstava i državnih organa i opština.

Stanković je izvestiocima prezentovao i šta je sve Koordinaciono telo do sada uradilo u te tri opštine, ističući, između ostalog, Plan Vlade Republike Srbije u 7.tačaka, obezbeđivanje udžbenika na albanskom jeziku, otvaranje odeljenja Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu, ekonomski razvoj, privatizaciju medija i inegaraciju albanaca . Predsednik Koordinacionog tela je naglasio da, iako s vremena na vreme ima nekih neodgovornih izjava pojedinih Albanskih lidera, predstavnici KT neće reagovati na takve izjave, objašnjavajući da svako ima pravo na svoje mišljenje, ali nema pravo da krši zakon.

Izvestioci Samad Seido iz Azerbejdžana i Marija Guzenina iz Finske bili su posebno zainteresovani za pitanja udžbenika.

Direktorka Službe Koordinacionog tela, Danijela Nenadić rekla je da po zakonima Republike Srbije nacionalne manjine imaju pravo na predškolsko, osnovno i srednjoškolsko obrazovanje na svom jeziku, kao i da visoko školsko  obrazovanje ne mora po zakonu da im se obezbedi. Ipak,  2011. godine otvoreno je odeljenje Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu.  Nenadić je kazala i da postoje tri načina da se obezbede udžbenici, i to prevodom postojećih na albanski jezik, uvozom iz zemlje matice, kao i da ih  napišu sami predstavnici nacionlne manjine.

-Od formiranja Nacionalnog saveta Albanaca (NSA), Koordinaciono telo je radilo na rešavanju pitanja udžbenika, uz vodeću ulogu Ministarstva prosvete sve do 2015. godine. Do te godine je obezbeđeno  79 udžbenika za osnovnu školu i 3 za predškolsko, što ukupno iznosi 82 udžbenika – istakla je Nenadić.

Direktorka Službe Koordinacionog tela je naglasila da od 2015.godine do danas nemamo ni jedan udžbenik, jer inicijativa mora da dođe od NSA . Republika Srbija, Ministarstvo prosvete i Koordinaciono telo ne mogu da nameću udžbenike.  Predstavnici NSA nisu predložili ni jedan novi udžbenik na način kako je to bilo u prethodnom periodu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *