Ljubitelji i sakupljači gljiva na Vlasini

A da su vlasotinački ljubitelji ekologije na pravom putu govori i podatak da su njihovi gosti iz Grčke spremni da podrže ovu akciju, o čemu će već krajem avgusta biti reči na njihovom zajedničkom susretu u Grčkoj

pecurke 1

VLASINA, BUJANOVAC,  24. jula 2017. – Vlasina je ovog vikenda bila domaćin ljubiteljima gljiva, učesnicima manifestacije „Vlasinski dani gljiva 2017“.

Ovu manifestaciju organizovalo je Ekološko društvo „Vlasina“ iz Vlasotinca, a tri dana koliko je manifestacija trajala, pohodili su je mikolozi iz Beograda, Novog Sada, Niša, Valjeva, Požarevca, Ćuprije i jedna ekipa iz Grčke.

„Drago nam je što je našu ideju, da istražimo vrste gljiva koje rastu na Vlasini, prihvatio ovoliki broj ljubitelji prirode. Ovoga puta smo svi napravili dobar početni korak, a sledeće godine, sigurna sam, ovde će nas biti mnogo više“ – kazala ja na otvaranju Snežana Đorđević, članica EKO „Vlasine“.

snezana đorđevic

Snežana Đorđević

Sa ljubiteljima prirode i gljiva, na Vlasini su od petka boravili i stručnjaci iz ove oblasti, koje je predvodio prof. Zoran Jelenković, predsednik Mikološkog Saveza Srbije.

„Divno je što je ova manifestacija, u prvoj godini svog postojanja, okupila ovoliki broj zainteresovanih. Vlasina je jedno veliko i neistraženo područje, izuzetno zanimljivo, što pokazuje i ova izložba koju smo organizovali“ rekao je profesor Jelenković.

 Vlasina je jedno veliko i neistraženo područje, izuzetno zanimljivo, što pokazuje i ova izložba koju smo organizovali

Miodrag Đorđević, predsednik Eko društva „Vlasina“ kaže da je uporedo sa istraživanjem broja i vrsta pečuraka, predviđeno da već od sledeće godine ovo društvo, u saradnji sa zainteresovanim lokalnim samoupravama, krene sa projektom licenciranja zainteresovanih gljivara.

A da su vlasotinački ljubitelji ekologije na pravom putu govori i podatak da su njihovi gosti iz Grčke spremni da podrže ovu akciju, o čemu će već krajem avgusta biti reči na njihovom zajedničkom susretu u Grčkoj.

Manifestaciju „Vlasinski dani gljiva 2017“ ovoga puta su podržale lokalne samouprave iz Vlasotinca i Surdulice.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *