Preševo: Dom kulture nelegalan objekat

PREŠEVO, Bujanovac, 28. jula 2017. (Beta) – Prema novom Zakonu o ozakonjenju u opštini Preševo popisano je 8.039 nelegalno izgradjenih objekata, od čega je 607 objekata legalizovano, 4.250 objekata su u fazi rešavanja, a Odeljenje za urbanizam je otvorilo predmete za još 2.420 objekata, izjavio je danas načelnik Odeljenja za urbanizam u opštini Preševo Orhan Šaipi.

Šaipi je za agenciju Beta izjavio da je opština Preševo specifična po tome što je veliki broj objekata izgradjen nelegalno od temelja do krova, ali i po tome što ima i objekata koji su u društvenoj svojini, a izgradjeni su bez gradjevinske dozvole, kao što je Dom kulture „Abdulah Krašnica“ u Preševu.

„U opštini Preševo najveći broj popisanih objekata su nelegalno izgradjeni od temelja do krova, ali to su uglavnom stambeni objekti koji mogu da se uknjiže jer nisu izgradjeni na prostoru predvidjenom na infrastrukturu“, kazao je Šaipi.

Prema njegovim rečima, nijedan od nelegalno popisanih objekata u opštini Preševo nije predvidjen za rušenje.

„Svrha novog Zakona o ozakonjenju nije rušenje, a objekti koji su popisani kao nelegalno izgradjeni mogu da se uklope u urbanistički plan. Poseban su problem objekti u društvenoj svojini za koje je bila odobrena investicija i započeta njihova gradnja bez da se dobije gradjevinska dozvola, kao što je Dom kulture u Preševu. I njih treba ozakoniti“, rekao je Šaipi.

Šaipi je naveo i da je u opštini Preševo od 2003.godine, prema starom Zakonu o legalizaciji, popisano još 2.543 nelegalna objekta, od čega je do sada njih 1.181 pozitivno rešeno.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *