SPC: Makedonska delegacija nepoželjna u Prohoru Pčinjskom 2. avgusta

Makedonija 2. avgusta obeležava dan ustanka protiv Turaka 1904, dok je na isti dan 1944. u manastiru Prohor Pčinjski održano prvo zasedanje ASNOM-a i udareni temelji Makedonije kao ravnopravne članice tadašnje Jugoslavije

BUJANOVAC, BEOGRAD, 1. avgust 2017. – Srpska pravoslavna crkva (SPC) odgovorila je negativno na zahtev zvaničnog Skoplja da državna delegacija Makedonije poseti 2. avgusta manastir prohor Pčinjski povodom Ilindena, nacionalnog praznika te zemlje.

Saopštenje SPC prenosimo u celini:

„Povodom zahteva da zvanična državna delegacija Republike Makedonije na praznik Svetog proroka Ilije učini posetu manastiru Svetog Prohora Pčinjskog sa svojim programima i porukama, Informativna služba Srpske Pravoslavne Crkve obaveštava zainteresovanu javnost da nadležni crkveni organ, iz razloga koji su dobro poznati, a nisu se promenili već niz godina, nije odobrio posetu državne delegacije Republike Makedonije manastiru Svetoga Prohora.“

Makedonija 2. avgusta obeležava dan ustanka protiv Turaka 1904, dok je na isti dan 1944. u manastiru Prohor Pčinjski održano prvo zasedanje ASNOM-a i udareni temelji Makedonije kao ravnopravne članice tadašnje Jugoslavije.

Nesporazumi između SPC i Makedonije počeli su sa raspadom Jugoslavije 1991, a eskalirali su kada je Makedonska pravoslavna crkva proglasila autokefalnost od SPC, koju ne priznaju druge pravoslavne crkve, kao ni Ohridska arhiepiskopija koja u Makedonije deluje kao deo SPC.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *