fbpx

Ministarstvo upozorilo opštinu, sledi inspekcijski nadzor

Ministarstvo je ostavilo rok za otklanjanje uočenih nedostataka, nakon čega će uslediti neposredni inspekcijski nadzor i ako se nepravilnosti ne uklone, postupiće u skladu sa zakonom

Bujanovac, Beograd, 30. avgust 3017.- Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave „oštro osuđuje neodgovorno ponašanje rukovodstva opštine Bujanovac“.

Ministarstvo je reagovalo posle teksta Bujanovackih o popisivanju građana koji žive u inostranstvu preko opštinskog  sajta, koji ima samo verziju na albanskom, što je takođe predmet reagovanja.

U saopštenju koje je Ministarstvo dostavilo Bujanovačkim, stoji:

Apsolutno odbacujemo tvrdnju predstavnika opštine Bujanovac da je Vlada Srbije na bilo koji način pokušala da manipuliše brojem stanovnika na jugu Srbije.

Upravo su politički lideri Albanaca neodgovornom odlukom da bojkotuju popis stanovništva 2011. godine narušili poverenje koje se deceniju gradilo na ovom delu Srbije“.

Procena broja stanovnika je izvršena 2015. godine od strane međunarodnih eksperata angažovanih uz podršku ambasade SAD i Velike Britanije, Misija OEBS u Srbiji, Delegacije EU.

opstina sajt

Mesto na sajtu namenjeno registraciji dijaspore

Ceo proces ispraćen je i od strane predstavnika Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, Republičkog zavoda za statistiku i lokalnih političara iz ovih opština.

Namera Vlade Srbije ovom procenom broja stanovnika je bila da se mere fiskalne konsolidacije i racionalizacije sprovedu na pravičan i adekvatan način u svakom delu Srbije, što ne bi bio slučaj sa opštinama na jugu, s obzirom na nepotpune statističke podatke nastale bojkotom popisa.

Statistički podaci o broju stanovnika su zakonom predviđeni deo kriterijuma za kreiranje i drugih javnih politika, u obrazovanju, sudstvu, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti.

Svaka opština u Srbiji, ma ko u njoj vršio vlast, mora da pruža neophodne informacije svim sugrađanima i čitavoj javnosti, na srpskom jeziku i na jeziku nacionalnih manjina koji su u službenoj upotrebi

Ministarstvo naglašava da neodgovorno i diskriminišuće ponašanje bilo kog političara u Srbiji zaslužuje najoštriju osudu.

Istovremeno, komentarišući jedino dostupnu – albansku verziju novog sajta opštine Bujanovac, Ministarstvo dodaje:

„Svaka opština u Srbiji, ma ko u njoj vršio vlast, mora da pruža neophodne informacije svim sugrađanima i čitavoj javnosti, na srpskom jeziku i na jeziku nacionalnih manjina koji su u službenoj upotrebi. Na ovaj način bujanovačko rukovodstvo dovodi u zabludu čitavu javnost i diskriminiše stanovnike svoje opštine koji ne poznaju albanski jezik!“

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave poslalo je danas upozorenje opštini Bujanovac na doslednu primenu Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama, Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja.

Ministarstvo je ostavilo rok za otklanjanje uočenih nedostataka, nakon čega će uslediti neposredni inspekcijski nadzor i ako se nepravilnosti ne uklone, postupiće u skladu sa zakonom.
One thought on “Ministarstvo upozorilo opštinu, sledi inspekcijski nadzor

  1. Kosovac

    Ako vec dolazi neko iz Bg da kontrolise sta rade i kako rade neka se prvo najave na sajt Opstine Presevo i Opstine Bujanovac ali samo ako znav da pisev i citav na albanski. Sramota je za Srbiju da dve opstine imaju sajt na albanskom jeziku to znaci da su srbi izbrisani kao i njihovo pismo.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.