Sajam pčelarstva: Đorđevići iz Kamenova čuvaju pčele od 19. veka

I Srđan Stanojković, vlasnik Radnje za proizvodnju proizvoda od drveta “Džiki” Vranje, ima samo reči hvale za organizatore sajma. Veli da je ovde samo izlagao košnice i ramove.  Zadovoljan je, jer, iako se ovim poslom bavi tek dve i po godine, s obzirom da ima zatvoren proizvodni ciklus, može da se od njega živi

BUJANOVAC, VRANJE, 17. septembraPrvi pčelarski sajam jugoistočnog Balkana, održan juče u Vranju, ispunio je očekivanja izlagača i posetilaca.

Izložbeno-prodajni štand, sa mnoštvom pčelinjih proizvoda, bračnog para Nadice i Dragana Đorđevića iz Kamenova kod Petrovca na Mlavi, juče je bio jedan od najposećenijih u vranjskoj Sportskoj hali.

Ovo domaćinstvo iz sela sa oko 2.000 stanovnika, od kojih se 70-80 odsto bavi pčelarstvom, čuva pčele još od kraja 19 veka.

Dragan veli da su njegovi preci pčelarenje započeli još u trmkama, a 1928. godine počeli su da koriste košnice.

Imamo 600 društava o kojima u Pčelarskom domaćinstvu Đorđević brinu četiri generacije.

Pčelarimo u AŽ košnicama koje su najpogodnije za selidbu. I naše četvoro dece nam pomaže u poslu, mada imamo nekolike porodice u selu sa kojima se međusobno ispomažemo  u radu.

Eto, dok je prošla godina bila u blagom minsu, ova je, što se prinosa tiče, nešto bolja, sa oko 15 kilograma meda po košnici, pa možemo reći da je  u blagom plusu – priča za „Bujanovačke“ Dragan, dok supruga Nadica za to vreme uslužuje goste za štandom i kupce homoljskog meda.

Ima ga raznovrsnog. Šumskog, livadskog, bagremovog i lipovog, sa cenom od 800 do 1.000 dinara.

Med sa saćem je malo skuplji i košta  1.200 dinara. Kupci su zainteresovani i za druge pčelinje proizvode: propolis, matičnu mleč, polenov prah…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marijana Racković:Evrotom Ruma

Mađu prodavcima pčelarske opreme svojom impozantnošču dominirao je  štand  rumskog “Evrotoma”, sa proizvodnom tradicijom  dugom  25 godina.

Marijana Racković upućuje sve pohvale organizatorima i  zahvaljuje pčelarima i posetiocima Prvog pčelarskog sajma jugoistočnog Balkana, u nadi da će se na istom mestu videti i dogodine.

I Srđan Stanojković, vlasnik Radnje za proizvodnju proizvoda od drveta “Džiki” Vranje, ima samo reči hvale za organizatore sajma.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Srđan Stanojković “Džiki”

Veli da je ovde samo izlagao košnice i ramove.  Zadovoljan je, jer, iako se ovim poslom bavi tek dve i po godine, s obzirom da ima zatvoren proizvodni ciklus, može da se od njega živi.

U Sportskoj hali u Vranju sinoć  je zatvoren jednodnevni Prvi pčelarski sajam jugoistočnog Balkana, koga je prema slobodnim procenama obišlo 5.000 ljuidi iz svih delova Srbije i regiona.

Manifestaciju, koja će postati tradicionalna, uspešno je organizovao SPOS, uz podršku Grada Vranja i Turističke organizacije  Vranje, a u saradnji sa vranjskim Društvom pčelara „Matica“.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *