Dr Miodrag Milković o značaju umatičenja

Najveći očekivani benefit je podmladak ovih umatičenih krava, koje su steone ili će biti. Na teritoriji opštine Bujanovac ima 658 steonih junica iz 2015. i onih iz 2016. godine koje smo veštački osemenili  i koje tek pristižu za osemenjavanje

BUJANOVAC, 25. septembar 2017. Regionalna  odgajivačka organizacija iz Vranja, u saradnji sa Institutom za stočarstvo iz Beograda, odabrala je 75 junica prvotelki i staroumatičenih simentalki koje će se nadmetati za neku od deset nagrada na Trećoj izložbi goveda simentalske rase, koja će u organizaciji  Veterinarske stanice Bujanovac biti održana 30. septembra na bujanovačkom gradskom stadionu.

goveda

Izložba je epilog selekcije životinja oplemenjenih  po najvišim standardima. Za njihovo  umatičenje (poznata tri pretka) Republika Srbija dodeljuje godišnje subvencije od po 25. 000 dinara, sve dok su u eksploataciji.

Po rečima Miodraga Milkovića,  direktora Veterinarske stanice Bujanovac,  koja je u bujanovačkoj i preševskoj opštini  nosilac ovog strateški važnog projekta, za veštačko osemenjavanje simentalki, koje se obavlja u saradnji sa Veterinarskim institutom za stočarstvo i centrima za veštačko osemenjavanje, koristi se priplodni materijal bikova iz Nemačke i Austrije.

Najveći očekivani benefit je podmladak ovih umatičenih krava, koje su steone ili će biti. Na teritoriji opštine Bujanovac ima 658 steonih junica iz 2015. i onih iz 2016. godine koje smo veštački osemenili  i koje tek pristižu za osemenjavanje. 

To je, za ovdašnje stočare, ogromni potencijal kojim je u naredne dve godine moguće zameniti  neumatičena grla, koja nemaju subvencije države. Naravo, ukoliko u ovim teškim uslovima suše uspemo da ta grla sačuvamo, odnosno da ih vlasnici ne prodaju van opštine Bujanovac – naglašava Milković.

Podseća da je situacija slična i u susednoj opštini Preševo, pa u Veterinarskoj stanici Bujanovac očekuju da, u 2018. godini, u obe opštine umatičenje  goveda  bude veće od 50 odsto.

-Na području bujanovačke i preševske opštine imamo ukupno 5.800 plotkinja simentalske rase, a zajedno, sa ostalim kategorijama, preko 9,5 hiljada goveda.

Za poslednje tri godine konstantno se  povećava broj grla, od 3 do 5 odsto. Sve je više vlasnika koji imaju 5 grla i više, a nažalost, ostajemo bez onih koji su  imali  jedno ili dva grla – konstatuje sagovornik „Bujanovačkih“.

Proces umatičenja  goveda visoke klase, kako kaže, najviše je odmakao  u selima Rakovac, Veliki Trnovac, Samoljica, Biljača, Miratovac,  Krševica, Klinovac i Karadnik. Generalno, Rakovac i Samoljica su među retkim selima  u Srbiji gde ima preko 80 procenata umatičenih  simentalki.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *