Dr Afrodita Mustafa: Apelujemo na roditelje da vakcinišu decu mrotiv morbila kako ne bi došlo do epidemije

Pretraživanjem evidencije u Domu zdravlja Bujanovac utvrđeno je da 779 dece starosti do 11 godina nije vakcinisano u okviru redovne i obavezne imunizacije. Za roditelje ili staratelje koji ne vakcinišu svoju decu predviđene su kazne od 30.000 do 150.000 dinara
20171026_115519

Vakcinacija po zakonu obavezna

BUJANOVAC, 26. oktobar  2017. –  Institut  za imunologiju i virusologiju „Torlak“ iz Beograda, laboratorijski je dokazao da je   mladić iz Bujanovca, star 24 godine, student medicine, oboleo od malih boginja – morbila!

–  Reč je o studentu koji je imao kontakt sa obolelima od malih boginja u Kliničkom centru Priština – izjavila je „Bujanovačkim“  pedijatar dr Afrodita Mustafa, koordinator za imunizaciju u Domu zdravlja Bujanovac.

-Oboleli se trenutno nalazi na lečenju  na Infektivnom odeljenju u Vranju i u stabilnom je stanju.  Za lekarsku pomoć kod nas se javio 13. oktobra. Mada nije bio vakcinisan, javio se na vreme sa prvim simptomima bolesti – kaže Mustafa.

Ona dodaje da je pretraživanjem evidencije u Domu zdravlja Bujanovac utvrđeno da 779 dece starosti do 11 godina nije vakcinisano u okviru redovne i obavezne imunizacije.

-Apelujemo na roditelje da dovedu svoju decu  na vakcinaciju protiv malih boginja kako ne bi došlo do pojave epidemije – upozorava Mustafa.

Doktorka podseća da se prva doza MMR vakcine deci daje nakon završene prve godine života, a revakcinacija se obavlja sa šest i po godina starosti, odnosno pred upis u osnovnu školu.

Imunizacija protiv malih boginja u bujanovačkom Domu zdravlja može se obaviti svakog radnog dana od 7 do 19 časova.

U skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je usvojen prošle godine, vakcinacija u Srbiji je obavezna.

Za roditelje ili staratelje koji ne vakcinišu svoju decu predviđene su kazne od 30.000 do 150.000 dinara.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *