Gospođa Marija Kovačević, duša KUD „Kolo“

Mladi su bili i članovi orkestra. Ćaza sa 17, Šinko sa 18 godina, koliko je imao i Sadrija, dok je Boško bio tek petnaestogodišnjak – prebira sagovornica po svom sećanju

BUJANOVAC, 5. oktobar 2017. – Era „više od amaterizma“ u razvoju bujanovačkog KUD „Kolo“, koje je koncertom u subotu obeležilo 85 godina rada,  počinje 1965. nakon dolaska  koreografkinje, a potom i predsednice društva Marije Kovačević.

Rodni Beograd i čuveni „Abrašević“ zamenila je „Kolom“ i Bujanovcem, u kojem, veli, živi 53 godine.

-Došla sam 1964. godine, po konkursu, u Dom zdravlja Bujanovac, za šefa računovodstva.

Potom sam prešla da radim u OŠ „Branko Radičević“, gde sam ostala sve do penzije. Kada sam došla u ovaj grad imala sam 19 godina – priseća se gospođa Marija.

Tada su svi u Kulturno umetničkom društvu u Bujanovcu  bili mladi, puni entuzijazma, niko nije gledao na novac, samo na rad i napredak, dodaje dok razgovaramo u restoranu „Etno mehana 2015“ u Bujanovcu na rođendanskoj proslavi Kola.

-Mladi su bili i članovi orkestra. Ćaza sa 17, Šinko sa 18 godina, koliko je imao i Sadrija, dok je Boško bio tek petnaestogodišnjak – prebira sagovornica po svom sećanju.

Veli da je KUD „Kolo“ veliki uspeh imalo u Ratini, gde je na festivalu bilo jedno od najboljih.

Aktuelni predsenik KUD Kolo je Slobodan Boban Dimitrijević, a osim njega i Kovačevićeve na čelu jednog od retkih ansambala koji nastupa isključivo uz živu muziku, prema kazivanju sagovornika „Bujanovačkih“, bili su Vlatko Manić i  Branislav Nojković

Ipak, zlatnu plaketu dobili su na Prvom republičkom festivalu folklora u Smederevu, 1994. godine.

-Nagrada je usledila za najbolje izvedenu koreografiju „Bujanovačke igre“, koju smo uradili, uz pomoć  Mirjane  Nešković, profesionalnog kooreografa iz Beograda – kaže gospođa Kovačević, koja nastavlja sa uspešnim radom sa novim generacijama KUD „Kolo“ u Bujanovcu, sada u mnogo težim uslovima. 

Aktuelni predsenik KUD Kolo je Slobodan Boban Dimitrijević, a osim njega i Kovačevićeve na čelu jednog od retkih ansambala koji nastupa isključivo uz živu muziku, prema kazivanju sagovornika „Bujanovačkih“, bili su Vlatko Manić i  Branislav Nojković.

A kad smo već kod istorije, braća Leštarević su 1923. godine, u okviru Sokolskog društva u Bujanovcu, osnovali  mušku pevačku grupu, a 1932. godine, uključivanjem šest devojaka, formirano je Kulturno umetničko društvo Bujanovac, na čelu sa Stojanom Cvejićem.

Društvo  je do 1941. godine nastupalo u Sokolskom domu, a od 1945. nastavlja da radi u okviru Omladine  Bujanovac, najpre, kao sekcija u osnovnoj školi, a od 1965. godine u okviru bujanovačke fabrike „Gumopastika“.

Pod imenom Kolo društvo nastupa od 1972. godine.

„Kolo“ je uspešno reprezentovalo ovaj kraj i opštinu Bujanovac širom  Srbije, bivše SFRJ i skoro cele Evrope, izuzimajući Skandinavske zemlje. 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *