Budžet prvi put preko milijardu dinara

U 2018. godini predviđeno je povećanje plata zaposlenih u opštinskoj upravi i javnim preduzećima i ustanovama, čiji je osnivač lokalna samouprava, za 5 odsto

BUJANOVAC, 16. decembar 2017. – Na dnevnom redu Skupštine opštine Bujanovac iduće nedelje će se naći predlog Odluke o budžetu bujanovačke opštine za 2018. godinu, čiji će iznos prvi put premašiti milijdru dinara.

Opštinsko veće će, današnjim usvajanjem nacrta, lokalnom parlamentu predložiti da usvoji Odluku o opštinskoj kasi, u koju je planirano da se naredne godine sliju prihodi od milijardu 164 miliona 500 hiljada dinara.

U istom iznosu su predviđeni i rashodi. Najveći deo prihoda (27%) očekuje se od transfera sa viših nivoa vlasti – 315 miliona dinara, a potom od poreza na zarade – 193 miliona dinara.

Predsednik opštine Šaip Kamberi je pozvao članove Oštinskog veća da prisustvuju javnoj raspravi, koja će biti održana u utorak, 19. decembra, u amfiteatru Odeljenja Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu, gde će prisustvovati građani bujanovačke opštine. Početak skupa najavljen je za 18 časova

U odnosu na dosadašnju praksu, po rečima Bobana Pavlovića, načelnika Odeljenja za finansije i pomoćmnika predsednika opštine Bujanovac, iduće godine se uvodi novina što se tiče prihoda indirektnih budžetskih korisnika.

– Svi njihovi prihodi ubuduće će se slivati u budžet opštine, odakle će biti finansirani rashodi ovih korisnika. Za Turističku organizaciju planirana su sredstva od 8 miliona, Biblioteci „14. novembar“ 15 miliona, za Dom kulture „Vuk Karadžić“ 24 miliona, Sportskom centru „Mladost“ 21 milion i PU „Naša radost“ 126,7 miliona dinara.

Za plate 165 zaposlenih radnika na neodređeno vreme, u skladu sa Odlukom o broju zaposlenih u opštinskoj upravi, kao i za 17 na određeno vreme, opredeljeno je 126,7 miliona dinara – rekao je Pavlović.

U 2018. godini predviđeno je povećanje plata zaposlenih u opštinskoj upravi i javnim preduzećima i ustanovama, čiji je osnivač lokalna samouprava, za 5 odsto.

U novom budžetu opštine, između ostalog, za Posebni program JP „Komunalac“ planirano je 25 miliona dinara, isto koliko i u 2017. godini, za asfaltiranje puta od „Jugokopa“ do Krševice 25,12 miliona dinara, za izgradnju pešačke zone u Bujanovcu 8 miliona, za jednokratnu pomoć studentima 10 miliona, za medije 5 miliona, sportske klubove 9 miliona, za subvencionisanje poljoprivrede 20 miliona dinara…

Zamenik predsednika opštine Stojanča Arsić je istakao da je izrada budžeta za lokalnu samoupravu jedan od najvažnijih zadataka, posebno u ovim teškim godinama:

– Predloženi budžet je sasvim realan. Ne možemo da sanjamo o velikim kompanijama, ali smo vodili računa da se radi na duže staze – naglasio je Arsić.

Predsednik opštine Šaip Kamberi je pozvao članove Oštinskog veća da prisustvuju javnoj raspravi, koja će biti održana u utorak, 19. decembra, u amfiteatru Odeljenja Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu, gde će prisustvovati građani bujanovačke opštine. Početak skupa najavljen je za 18 časova.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *