fbpx

Novi sistem bodovanja za upis u srednje škole

Sadašnji i budući osmaci iz škole će moći da ponesu najviše 60, a na završnom ispitu moći će da osvoje još maksimalno 40 poena

BUJANOVAC, BEOGRAD, 4. januar 2018. (Foto: Završni ispit u OŠ „B. Radičević)- Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković izjavila je da je promenjen sistem bodovanja za upis u srednje škole i da će sadašnji i budući osmaci iz škole moći da ponesu najviše 60, a da će na završnom ispitu moći da osvoje još maksimalno 40 poena, prenela je TV N1 vest agencije Beta.

Nedeljković je rekla da se ministarstvo i ranije zalagalo za promenu upisne politike, jer su želeli da vrednuju više znanje koje đaci pokažu na testu, pošto je „jagma za ocenama u školi postala teret i za đake, nastavnike i roditelje“.

Ona je precizirala da će ispiti iz srpskog i matematike nositi po 13 bodova, a kombinovani test 14 bodova, kao i da će na testu biti više pitanja otvorenog tipa.

Do sada su đaci za uspeh iz škole dobijali 70 bodova, dok se matura vrednovala sa 30 bodova.

Učenici bujanovačke OŠ „Branko Radičević“ su prošle školske godine bili među najuspešnijma u Srbiji po rezultatima na završnom ispitu.

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.