Ponovljeni izbori u Preševu 14. januara

PREŠEVO, 4. januar 2018. – Opštinska izborna komisija u Preševu zakazala je ponavljanje vanrednih lokalnih izbora za 14. januar, ali još nije izvesno da li će se glasati na svih šest spornih biračkih mesta, izjavio je predsednik te komisije Zećir Miftari.

On je za agenciju Beta rekao da će o tome konačnu odluku doneti Upravni sud.

Miftari je izjavio da je izvesno ponavljanje prevremenih lokalnih izbora na biračkom mestu broj 5 u Preševu, kao i na biračkom mestu broj 16 u selu Cerevajka.

Dodao je da se odluka Upravnog suda očekuje za biračka mesta pod brojevima 2, 4, 7 i 8, koja se nalaze u Preševu.

Prema Miftarijevim rečima, za ostala biračka mesta stranke su podnele prigovore nakon završetka glasanja.

„Još čekamo odluku Upravnog suda o tome da li će glasanje biti ponovljeno na svima ili samo na nekima od njih“, rekao je on.

Na dva biračka mesta – 5 i 16, na kojima će glasanje izvesno biti ponovljeno, pravo glasa ima nešto više od 1.500 birača, dok na svih šest spornih biračkih mesta pravo glasa ima ukupno oko 9.000 birača.

U birački spisak opštine Preševo upisano je 38.860 birača, dok je izlaznost na lokalnim izborima 24. decembra, prema podacima Opštinske izborne komisije, bila 49 odsto.

Najviše glasova na vanrednim lokalnim izborima u Preševu 24. decembra 2017. osvojila je Alternativa za promene Šćiprima Arifija.

Na drugom mestu po broju glasova je Demokratska partija Albanaca Ragmija Mustafe, dok je na trećem mestu Partija za demokratsko delovanje čiji je nosilac liste na izborima u Preševu Ardita Sinani.

Stranke koje okupljaju lokalne Srbe izašle su na zajedničkoj listi, a po nezvaničnim rezultatima prešle su cenzus sa 5,88 odsto glasova.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *