U Gumoplastici šiknula kisela voda

BUJANOVAC, 12. januar 2018. – Dosadašnji rezultati analiza  uzoraka vode u unutrašnjosti zemljišta u krugu fabrike Gumoplastika, gde je 21. decembra izbio stub vodene pare, pokazuju da se radi o kiseloj vodi, koja se u gornjem nivou meša sa dugogodišnjim fabričkim otpadom, rekao je za Bujanovačke Šaip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac i komandant Štaba za vanredne situacije.

VIDEO SNIMAK momenta izbijanja erupcije pogledajte na našoj FB STRANICI 

Ipak, dodaje Kamberi, tačne rezultate trebalo bi da daju geološke analize koje nisu u potpunosti obavljene.

Očekujemo da negde do marta  nadležno ministarstvo odredi ekipu koja će to izvršiti. Lokalna samouprava za to nije stručna. Ono što je do nas, to je da mi sve vreme pratimo  situaciju. Svakodnevno se sačinjava izveštaj  i povremeno radimo analize. Mišljenje stručnih ljudi je da ne postoji nikakva opasnost za grad Bujanovac i okolinu. O čemu se konkretno radi tek će  utvrditi  najavljena geološka istraživanja – istakao je Kamberi.

Ekipa Zavoda za javno zdravlje iz Vranja nekoliko puta uzimala je uzorke tečnosti tamnožute boje.

Kako “Bujanovačke” saznaju temperature vode, izvađene sa dubine od oko 130 centimetara varira od 43 do 75 Celzijusa. Na dan izbijanja stuba pare, 21. decembra, temperature je bila oko 100 stepeni.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *