Muke meštana Jablanice: Ako treba, idemo od Vučića da tražimo vodu

Ne zna se da li je teže leti ili zimi: Jablanica

BUJANOVAC, 23.januar 2018. – Mada je u Jablanici prošao mukotrpni  letnji period, kada lokalna samouprava angažuje cisterne kako bi tamošnjem stanovništvu ublažila hronični nedostatak vode za piće, žitelji ovog sela na jugu opštine Bujanovac ni tokom zimskih meseci nemaju vodu.

Postojeća  skromna izvorišta su presušila, kao i rezervoari za deponovanje vode, pa Jablaničani, kako kaže jedan od njih, Srđan Milosavljević, vodu nemaju ni za piće, a kamo li za stoku.

Nas tri brata i majka imamo 50 ovaca i 12 goveda , od kojih je sedam umatičeno. I sada, kada je zima, moramo da ih teramo na reku Pčinju jer vode u cisternama nema. A i kada se napune brzo se isprazne jer jedna služi za dve kuće. U selu je 15 domova – kazuje Srđan, koji je, veli, napravio novu kuću i plevnju, pa opet ne može da se živi.

Podseća da su se obraćali i opštinskoj vlasti, ali da pomoći nema niotkuda.  A treba im samo voda.

Zvali smo Stojanču (Arsića, zamenika predsednika opštine Bujanovac, prim.aut.). Rekao je, više vodu ne teramo! Rešili smo da idemo dalje. Kod predsednika Će se zberemo nas 4-5 i idemo kod Vučića. Tražimo samo vodu i ništa više. Imali smo i projekat za vodovod od Pčinje da dođe. Nema finansijera – naglašava sagovornik „Bujanovačkih“.

Za stočnu hranu je, dodaje, dao 1.500 evra:

Ne vredi. Bila suša. U Ristovcu  zatvaraju stočnu pijacu, stoku nema ko da kupi. Nakupci rade svoje…

Zbog toga sam bio primoran  da stado od stotinu ovaca prepolovim.  Budzašto. Moraću još da smanjujem. Kažu, čuvaj. Kako ? Čuvali bi, ali nemamo vodu. Muka golema. Gde da idem ? Nemam kuda – nastavlja priču Srđan.

Iz Jablanice nismo dobili nikakav zahtev: Arsić

Zamenik predsednika opštine Bujanovac Stojanča Arsić kaže da se iz Jablanice niko nije obratio za pomoć, niti je navraćao u opštinu.

U Jablanicu, od juna pa do oktobra 2017. godine, odvezli smo preko 30 cisterni vode za piće. Posle nas nisu zvali. Svi zahtevi idu preko Mesne zajednice. Ništa nismo dobili. Problem vodosnabdevanja ovog sela nastojimo  da rešimo trajno. U tom cilju opština je uradila projekat, kojim smo preko Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj konkurisali za finansijska sredstva – podseća Arsić.

Za realizaciju tog projekta  potrebno je, veli, obezbediti 35 miliona dinara.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *