Zbirka Peticija za ćoše: Na tragu Čika Jove Zmaja

BUJANOVAC, 28.januar 2018.- Na Savindan je u bujanovačkom Domu kulture “Vuk Karadžić” promovisana zbirka pesama za decu “Peticija za ćoše”, autora Miodraga Tomića iz Božinjevca, pokraj  Bujanovca.

Govoreći o najnovijem Tomićevom delu, drugom posle zbirke Čarolije vragolije, profesorka srpskog jezika i književnosti u vranjskoj Tehničkoj školi  Branka Marković, kazala je da je “Peticija za ćoše” rođena iz “jedne jednostavne, tople duše”.

  • Ta beskrajna ljubav prema dečjim vragolijama, ta strast da od svakodnevnih događaja, sitnica i stvari, stvori riznicu bogate dečje lirike, ostavile su dubok trag u svakom stihu “Peticije za ćoše”. Crta romantičarske note i jednostavnosti izbija iz lirike Miodraga Tomića, koji je blizak Čika Jovi Zmaju. A Zmaj je umeo da osvoji srce odraslih pišući o dečjem srcu – rekla je profesorka Marković.

Ona je podsetila na Zmajevo pisanje kroz tri ciklusa: “U toplini doma”, “Đačko doba” i “Zbivanje u prirodi”.

  • Autor je kroz svoju dečju poeziju provukao nit detinjstva, osunčanog radošću i iskrenim rečima deteta. Jer, kako je i sam Heraklit rekao: “Čovek postaje najbliži sebi kada postigne onakvu ozbiljnost koju ima dete dok se igra”. Miodrag nam je, upravo, poklonio jednu divnu najvedriju igru na svetu, dečju. Pozdravimo je u očekivanju još mnogih ovakvih stihova – poručila je profesorka.

Sudeći po inspirativnosti i stvaralačkoj plodnosti dečjeg pesnika Miodraga Tomića, do  naredne zbirke čitalačka publika ne bi trebalo dugo da čeka.

Autor veli da ima već dovoljno odabranih pesama za treću knjigu poezije. Nedostaju, kaže, samo finansijska sredstva.

Štampanje tiraža od 300 primeraka, tek  promovisane “Peticije za ćoše”, u čijem su predstavljanju, pored učenika, učestvovali lektor Aleksandar Nikolić i hor pod upravom Vitomira Janjića, pomogli su: Skupština opštine Bujanovac, “Biblioteka “14. novembar”, “Megal” Duvanska industrija Bujanovac i  “Neza Compani”.

Recezent zbirke Miloš B. Ivetić, predsednik novosadskog Saveza  književnika  u otadžbini i rasejanju-SKOR, u najnovijoj Tomićevoj knjizi je podsetio na reči  Dušana Radovića, koji je  jednom prilikom  rekao da “postoje dve vrste dečjih pesnika”.

  • Jedni se sa setom i tugom sećaju nekadašnjih radosti. Drugi se, još uvek kao deca, igraju i raduju. Miodrag Tomić pripada ovoj drugoj grupi pesnika – napisao je, između ostalog, Ivetić.

Ilustracije u knjizi “Peticija za ćoše”, urednika mr Snežane Milošević,  uradila je desetogodišnja Kristina Tomić, Miodragova unuka, čiji su likovni crteži bili izloženi na panou tokom Svetosavske promocije ove pesničke zbirke.

Skoro celokupni tiraž podeljen je “u jednom dahu” posetiocima ove nezaboravne pesničke večeri.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *