Agrarna komora u Bujanovcu: Prednost za poljoprivrednice

BUJANOVAC, 30. januar 2018.– Predstavnici Agrarne komore poljoprivrednih proizvođača Srbije u utorak su u bujanovačkom Domu kulture „Vuk Karadžić“, u susretu sa pedesetak nosilaca poljoprivrednih gazdinstava, razgovarali o problemima u poljoprivredi u Bujanovcu, njihovom prevazilaženju, subvencionisanju projekata i unapređenju te privredne grane.

Predsednik Agrarne komore Nenad Manić je obavestio prisustne da će svi predlozi, ideje i sugestije biti prenete ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću, sa kojima bi predstavnici Agrarne komore poljoprivrednih proizvođača Srbije uskoro trebalo da razgovaraju.

Dr Nenad Ilić, menadžer stručne službe u pomenutoj komori, zadužen za projekte, bujanovačkim poljoprivrednicima je govorio o uslovima i načinima projektnog konkurisanja za IPARD sredstva EU i Ministarstva poljoprivrede.

Ilić je rekao da će Komora u resornom ministarstvu insistirati prvenstveno na finansiranju projekata za mlade.

– Nastojaćemo da se ta sredstva dupliraju. To preporučujem vama mlađima od 40 godina. Insistiraćemo da se za pogranična mesta nabavi stoka, odnosno obezbedi podizanje farmi za zainteresovane mlade poljoprivrednike. U svim projektima dame imaju prednost. Trebalo bi da bude što više vlasnica poljoprivrednih gazdinstava – poručio je Ilić.

Među zainteresovanim poljoprivrednicama na skupu u Domu kulture bilo je i žena.

Čak i onih mlađih. Jedna od njih je Mirjana Maksić iz sela Klinovac.

Kaže da je još u petom razredu osnovne škole, u rodnom Žbevcu, gde i dalje ima poljoprivredni posed, naučila da vozi traktor i sa njime radi sve ratarske poslove.

Veli da se, između ostalog, zajedno sa svekrom i suprugom i ostalim članovima porodice, uglavnom bavi svinjarstvom i da će da pokuša da se izbori za dobijanje subvencija, jer za dosadašnje, koje je davala opština Bujanovac, ističe, nije uopšte znala.

Šansu za napredak vide i Stefan i Irena Stojanović, brat i sestra iz Levosoja, koji su na pet ari u svom selu prošle godine podigli malinjak.

Direktor Veterinarske stanice Bujanovac Miodrag Milković sugerisao je predstavnicima Agrarne komore da u razgovoru sa resornim ministrom razmotre mogućnost uvođenja dodatnih beneficija za poljoprivredne proizvođače u pograničnom području.

On je kao primer naveo smanjenje minimalnog broja stočnih grla, neophodnog za umatičenje.

Narodni poslanik u Skupštini Srbije Nenad Mitrović se zahvalio predstavnicima Agrarne komore, na direktnom razgovoru sa poljoprivrednicima, za koje je, po njegovom mišljenju, važna edukacija.

Govoreći o značaju finansijskih sredstava koje Ministarstvo poljoprivrede izdvaja za umatičenje stoke u opštinama Bujanovac i Preševo, Mitrović je podsetio da je prošle godine, za ovu namenu, izdvojeno 96 miliona, a da je za 2018. obezbeđeno 137 miliona dinara.

– Nadam se kvalitetnijoj saradnji Agrarne komore sa poljoprivrednicima bujanovače opštine – rekao je Mitrović.

Organizator skupa u Domu kulture je Služba za poljoprivredu opštine Bujanovac, u saradnji sa ovdašnjim poljoprivrednicima.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *