Jug Srbije ne koristi poljoprivredne potencijale, kako da postanemo kao Izrael

Zadruge su jedino rešenje: Stajković

BUJANOVAC, 9. mart 2018. –  Pčinjski okrug ima blizu 200.000 hektara poljoprivrednog zemljišta. Po popisu iz 2012. godine, obrađuje se 24,7 odsto, što nije tačno, jer iz svog iskustva mogu da kažem da  je taj procenat manji. Znači, mi ne koristimo naše potencijale, uopšte – istakao je Milorad Stajković, predsednik Saveza zemljoradničkih zadruga Jablaničko-pčinjskog okruga, jedan od predavača na seminaru za poljoprivrednike, održanom u Bujanovcu.

Upoređujući  poljoprivredu Srbije sa razvijenijim zemljama, Stajković je podsetio da, na primer, Izrael i Holandija „otimaju“ zemljište od pustinje, odnosno mora, i  prave obradive parcele, dok kod nas ni postojeći potencijali nisu iskorišćeni.

  • Tamo država organizuje zadruge i formira stručne službe, obezbeđuje uslove za zajedničke kapacitete, a ovde su zadruge na poslednjem mestu. Nama su  jedino rešenje zadruge, jer se radi  o sitnim parcelama i o raznovrsnoj netržišnoj proizvodnji – konstatuje Stajković.

Osim o poljoprivrednim potencijalima ovoga kraja, na  skupu je  bilo reči i o podsticajima iz budžeta Republike Srbije i lokalne samouprave, odnosno EU i IPARD fonda.

Kako do organske proizvodnje: Bosiljčić

Dejan Bosiljčić, kontrolor u Centru za ispitivanje namirnica, ovlašćene kuće za  davanje sertifikata za proizvode organskog  porekla i laboratorije za ispitivanje namirnica u Beogradu, govorio je o postupku kontrole i serifikacije.

  • Proizvođač organskih proizvoda, nakon potpisanog ugovora, ulazi u period konverzije za organski status, na čijem se početku  proverava da li on poštuje zahteve o radu. Taj proces nije od danas do sutra, nego je to opredeljenje na duže staze. Period konverzije traje  između dve i tri godine. Tek nakon toga, ukoliko zadovoljava kriterijume, može se nazvati organiskim proizvodom, kada dobija dodatnu vrednost i logo sertifikacione kuće i takav može ići u promet – kaže Bosiljčić.

Seminaru, koga je na Ekonomskom fakultetu organizovala leskovačka Regionalna privredna komora Jablaničkog i Pčinjskog okruga, u saradnji sa beogradskom Sertifikacionom kućom, prisustvovali su i predstavnici Službe za poljoprivredu opštine Bujanovac.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *