Jug Srbije i Kosovo: Albanci se osećaju prevareno od svih

BUJANOVAC, 17. mart 2018. – Bez rešenja prava Albanaca ovog regiona neće biti ni pravog rešenja pitanja Kosova. Pitanje Albanaca sa ovog područja ne može se odvojeno tretirati od dijaloga o Kosovu. Nacionalne manjine su spona među narodima – konstatovao je predsednik bujanovačke opštine Šaip Kamberi na okruglom stolu “Dijalog o Kosovu i jug Srbije”, koga je u petak, u Bujanovcu, organizovalo leskovačko Udruženje građana Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije.

Kamberi je ukazao na sporazume između Beograda i Prištine koji su u potpunosti poštuju, kao što je onaj o zajednničkoj kontroli granica, ali i na sporazume lokalne albanske nacionalne zajednice sa vlastima u Beogradu koji su, kako je ocenio, imali početnog uspeha, dok do primene pojedinih nije ni došlo.

– Početne uspehe kod tri sporazuma imamo samo u periodu kada je međunarodna zajednica ovde bila striktno fokusirana – rekao je Kamberi.

Narodni poslanik u Skupštini Srbije Fatmir Hasani je dodao da Albanci na jugu Srbije već nekoliko godina dežuraju sa svojim zahtevima koji treba da se rešavaju.

– Mi kao da smo prevareni od svih. Niko se ne bavi našim problemima. Ni Albanija, ni Kosovo, ni Beograd, pa ni međunarodna zajednica – kazao je Hasani.

Zamenik predsednika opštine Bujanovac Stojanča Arsić je ukazao na brojne spekulacije oko razmene terittorija.

– Od međunarodne zajednice smo dobili uveravanje da promene granica na jugu Srbije neće biti, a ta politika se ne menja preko noći – naglasio je Arsić.

On je izrazio nadu da problem između Prištine i Beograda mora biti rešen i da će situacija na jugu Srbije tada biti bolja i relaksirana.

Garancija za to je bolji i održiviji ekonomski razvoj, u čemu treba da pomogne država.

Miodrag Milković, odbornik opozicione koalicije okupljene oko SNS u SO Bujanovac, istakao je da je integracija Albanaca proces koji traje i zato misli da se tu dosta postiglo i da se greške mogu popraviti.

On je ukazao na problem u komunikaciji Kosmeta i juga Srbije.

– Odmah posle potpisivanja Briselskog sporazuma pojavio se problem protoka robe, odnosno trgovine stokom i namirnicama životinjskog porekla, što treba da se reši. Takođe, veoma me brine nezaposlenost mladih ljudi u Bujanovcu. Za to smo podjednako svi odgovorni. Nemojmo to da politizujemo. Moramo svu svoju pažnju da usmerimo na rešavanje ekonomskih problema – zaključio je Milković.

Galip Bećiri, sekretar u Nacionalnom savetu Albanaca saopštio je da je lokalna albanska zajednica za konkretni dijalog.

– Za što brži dijalog. Za brže rešenje svih problema. U tome treba da nas, kao manjinu, pomognu i lokalni Srbi, jer se njihov glas dalje čuje – smatra Bećiri.

Božidar Anđelković, predsednik OO SPS Bujanovac je rekao da problem opština na jugu Srbije treba rešavati odvojeno od problema Kosova.

– Probleme treba rešavati dijalogom. Međunarodna zajednica treba da ima jednake aršine i za Beograd i za Prištinu – poručio je Anđelković.

Tribini “Dijalog o Kosovu i jug Srbije”, između ostalih, prisustvovao je i Đakomo Bosisio, koordinator kancelarije OEBS u Bujanovcu sa saradnicima i predstavnik Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Projekat „Dijalog o Kosovu i jug Srbije“ podržava Fondacija za otvoreno društvo.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *