fbpx

Žandarmi iz Kraljeva pomogli povređenima u Grdeličkoj klisuri

Bujanovac, Grdelička klisura, 23. mart 2018- Pripadnici kraljevačke Žandarmerije Čedomir Vukićević i Tomislav Marković prvi su ukazali pomoć dvojici makedonskih državljana koji su juče imali saobraćajnu nezgodu na ulazu u Grdeličku klisuru.

„Vraćali smo se sa zadatka u Vranje kada je na nekih desetak metara ispred nas došlo do sudara „pasata“ kumanovskih registarskih tablica i kamiona iz Užica. Zadnji deo automobila je bio potpuno smrskan. Zaustavili smo svoja vozila i potrčali ka mestu nesreće“, pričaju oni za Policiju danas.

Dok su Vukićević i Marković prilazili automobilu, prisećali su se časova obuke iz prve pomoći, svesni da je svaki minut dragocen, ali i da jedan pogrešan potez može da ugrozi život povređenima.

„Na zadnjem sedištu automobila ugledali smo dvojicu mladića sa povredama glave. Jedan od njih imao je veliku posekotinu ispod oka koja je dosta krvarila, dok je drugom mladiću bila povređena arkada. Nakon što smo u razgovoru sa njima videli da su svesni i komunikativni, što nam je i bio cilj, odmah smo očistili povrede i kompresivnim zavojem zaustavili krvarenje“, kaže Vukićević i dodaje da mu je pomoglo iskustvo stečeno u vojsci gde je radio u sanitetskoj službi, ali i kursevi u Žandarmeriji koji pružaju dovoljna znanja za snalaženje u ovakvim situacijama.

U svojoj dugoj profesionalnoj karijeri, žandarm Tomislav Marković se prvi put susreo sa situacijom da nekom treba na licu mesta ukazati prvu pomoć i možda mu tako spasiti život. Kaže da, uprkos tome, nije imao tremu niti vremena da razmišlja o tome. „Najvažnije je brzo reagovati i pružiti pomoć“, kaže skromno Marković.

Dok su njih dvojica pružala pomoć, žandarm Svetislav Cerović telefonom je pozvao roditelje teže povređenog mladića u Kumanovu, koji su nakon prvog šoka, našim žandarmima izrazili neizmernu zahvalnost za pruženu pomoć i angažovanje oko povređenih makedonskih državljana.

Za to vreme, trojica pripadnika kraljevačke Žandarmerije iz kolone službenih vozila, Zlatko Sedlarević, Jovica Čingelić i Bojan Rakić odmah su zaustavili saobraćaj, obezbedili lice mesta i pozvali saobraćajnu policiju i Hitnu pomoć.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.