Jug Srbije i nemiri na severu Kosova: Strah spaja Srbe i Albance

Bujanovac, 27. mart 2018. (Naslovna foto TV N1)- I pored razlika koje među njima postoje, Albance i Srbe na jugu Srbije povezuje zajednički osećaj straha posle nemira na Severu Kosova, i hapšenja pa deportovanja sa ove teritorije Marka Đurića, direktora vladine Kancelarije za Kosovu i Metohiju.

Poseban razlog za zebnju su i sve češće spekulacije o razmeni teritorije „Sever Kosova za jug Srbije“, koju plasiraju mediji ali i zvaničnici sa obe strane, poput Kadrija Veseljija, šefa kosovskog parlamenta, koji je izjavio da bi Kosovo rado pripojilo opštine na jugu Srbije, ali da nema šta da ponudi za uzvrat.

Ipak, naši sagovornici smatraju da se napetost i nemiri sa Severa Kosova ne mogu preneti na jug Srbije, ali “pozivaju na uzdržanost“.

Jug Srbije, na kome se i dalje osećaju posledice etničkih sukoba 2000-2001. godine, je pogranični region na koji se neizostavno reflektuju dešavanja na Kosovu o kome punih pet godina u Briselu pregovaraju predstavnici Beograda i Prištine.

Mitrović: Pozivam na uzdržanost

Nenad Mitrović, narodni poslanik vladajuće Srpske napredne stranke iz Bujanovca, kaže da ga građani neprestano zovu posle hapšenja Marka Đurića:

Ljudi su uplašeni, boje se da se nemiri ne preliju i na jug Srbije, što je i razumljivo jer se Bujanovac nalazi uz samu administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom. Ipak, prema mojim informacijama, bezbednosna situacija je ovde stabilna i smatram da nemiri sa Severa Kosova ne mogu da se prenesu na jug Srbije. U ovom momentu potrebno je izbeći ishitrene izjave sa obe strane, kaže Mitrović.

Ragmi Mustafa iz Nacionalnog saveta Albanaca takođe primećuje osećaj straha kod albanskih građana:

Albanci se sećaju represivnih mera državnih organa uvek kada je dolazilo do nemira na Severu Kosova, ali i kada je to bilo potrebno u dnevnopolitičke svrhe – kaže Mustafa.

Nastavak dijaloga kao uslov stabilnosti: Mustafa

On podseća na hapšenje grupe Albanaca u Bujanovcu i Preševu uoči izbora 2012, koji su optuženi za navodne ratne zločine tokom oružanih sukoba u regionu, ali su posle nekoliko dana oslobođeni:

Nadam se da sada neće doći do takvog scenarija jer Albanci žele da se integrišu u institucije sistema . Međutim, da bi ovaj region bio van uticaja kosovskih dešavanja, potrebno je da država obnovi dijalog sa Albancima, poznat kao Plan od 7 tačaka, koji je započet 2013, pa ubrzo prekinut. Dok se dijalog ne nastavi, Preševska dolina biće region na koji će se prelivati i uticati sva dešavanja iz regiona. U ovom trenutku, ipak, ne očekujem da se nemiri sa Kosova prenesu i ovde, -kaže Mustafa.

Narodni poslanik Fatmir Asani, funkcioner Partije za demokratsko delovanje (PDD) Rize Halimija naglašava da se ništa u regionu ne dešava bez signala zapadnih sila:

Napetost sa Kosova ne može da se prenese ovde jer se bez stranog signala ne bi desilo ni hapšenje Marka Đurića na severu Kosova, kaže Hasani.

Konce vuče zapad: Hasani

Kao dokaz svojih tvrdnji on podseća na česte, formalne i neformalne, sastanke predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija:

Sva dešavanja u regionu, pa i ovo oko hapšenja Marka D urića, deo su visoke politike. Pa tako imamo sve učestalije sastanke Tačija u Vučića po Evropi, a na drugoj strani iznenadne nemire na Kosovu, što nikako nije logično. Uostalom, svi mi radimo na intergraciji u EU, balkanski narodi su dovoljno propatili i mislim da niko neće dozvoliti da dosadašnji trud u normalizaciji odnosa propadne u jednom danu, kaže Hasani.

U kabinetu predsednika opštine Bujanovac Šaipa Kamberija, odbili su da komentarištu dešavanja na severu Kosova.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *