Predsedništvo KT: Jug Srbije stabilno

Bujanovac, Beograd, 28. mart 2018. (Foto RTS)- Predsednici tri opštine na sednici Koordinacionog tela Vlade Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu poručili su da je situacija u tim opštinama stabilna, bezbednost očuvana, a lokalna pitanja imaju prednost u odnosu na dešavanja na KiM, javlja RTS.

Predsednik tog tela Zoran Stanković rekao je da su „teška dešavanja i teška retorika“ plod različitih želja političkih aktera, ali da na lokalnom nivou učesnici u vlasti u potpunosti poštuju zakone Srbije, te da zato nema potrebe za reakcijom.

„Izjave koje su plod političke aktivnosti i ljudi koji žele da se dokažu stavili su konkretne aktivnosti opština u drugi plan. Sa naše strane, obavili smo određene razgovore i nakon ubistva Olivera Ivanovića i nakon događaja na KiM i dogovorili smo se da svi radimo isto što i do sada i da pustimo da nadležni organi države reaguju“, rekao je Stanković.

Predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi rekao je da su svakodnevne potrebe stanovništva na prvom mestu, naročito njihova sigurnost i opšta bezbednost.

„Kada uporedite slučaj Đurića i to šta vi mislite da je značajnije, značajnije je da pričamo o aktuelnim problemima nego o odnosima Srbije i Kosova“, rekao je Arifi novinarima.

Kako kaže, građani opštine Preševo se ne interesuju za Đurića, već za zdravu pijaću vodu, radna mesta, sudstvo, problem malograničnog prelaza.

„To nas više interesuje i ne interesuje nas Đurić, zato smo u ovom slučaju bili rezervisani. Mi smo taoci nerešenih pitanja Srbije i Kosova“, rekao je Arifi i dodao da govori o području koje naziva „našim“, jer se u njemu nalazi većinsko albansko stanovništvo unutar Srbije.

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi rekao je da lokalni problemi jesu prioritet, ali da njihovo rešavanje zavisi od globalne politike.

Naveo je da je dijalog u Briselu trebalo da obezbedi smirenje tenzija, ali da ipak nije sprečio sukobe, te dodao da je potrebno uspostavljanje „protokolarne politike“ kada su u pitanju posete zvaničnika.

Predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić rekao je da je situacija u toj opštini stabilna, kao i da je saradnja Srba i Albanaca na najvišem nivou.

„Mi ne delimo probleme opštine na dva dela, oni su za sve nas isti. Potrebna su nam radna mesta za mlade i bolje korišćenje prirodnih bogatstava koje imamo“, rekao je Arsić.

Predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković naveo je da je 2017. godina bila dobra u smislu političke stabilnosti, da nije zabeležen nijedan politički sukob, te da je budžet povećan za dva miliona dinara.

Naveo je da su prioriteti tri opštine za naredni period rešavanje pitanja vode u Preševu, nova radna mesta u Bujanovcu i pojačane aktivnosti na uređenju Sijarinske banje u opštini Medveđa.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *