Nastavak deminiranja okoline Bujanovca

Aslani

BUJANOVAC, 30. mart 2018. – Na području Sulćeviske mahale u Ravnom Bučju, na krajnjem severu bujanovačke opštine, demineri su započeli prolećne radove na ovom lokalitetu, za koji se sumnja da je zagađen zaostalim ubojnim sredstvima.

-Lokacija je udaljena 4-5 kilometara od Uškog potoka u Brezničkom Muhadžiriju, gde je krajem prošle godine urađena prva faza projekta tehničkog izviđanja površine od 275.800 metara kvadratnih, kada su pronađene tri protivpešadijske mine i jedna ručna bomba – rekao je “Bujanovačkim”, načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Bujanovac Ali Aslani.

Prema saopštenju Centra za razminiranje Republike Srbije, autora projekta i nadzornika poslova, tehničko izviđanje biće obavljeno na površini 113.600 m2.

Radove obavlja beogradsko preduzeće „Saturnia“ doo, sa podizvođačem „Stop minama“, sa Pala, iz Bosne i Hercegovine.

– Nakon realizacije ovog projekta potvrdiće se ili odbaciti sumnja da je ova površina zagađena grupama mina i drugim neeksplodiranim ubojnim sredstvima. Time će se doprineti povećanju bezbednosti lokalnog stanovništva, stvoriće se uslovi za bezbednu eksploataciju šuma, ispašu stoke i branje gljiva, koji su osnovni izvori prihoda lokalnog stanovništva – ističu iz Centra za razminiranje.

Realizacija projekta tehničkog izviđanja u bujanovačkoj opštini finansira se sredstvima Vlade Srbije, izdvojenim za operacije humanitarnog razminiranja, koja su, podsećaju u Centru, „mečirana“, tj.uvećana sredstvima Vlade SAD, preko Međunarodne fondacije za jačanje bezbednosti (ITF).




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *